ခရမ်းချဉ်ခရမ်းချဉ် စိုက်ပျိုးခြင်း ပိုးမွှား နှိမ်နှင်းခြင်း နှင့် မျိုးရွေးချယ်ခြင်း(ခရမ္းခ်ဥ္ခရမ္းခ်ဥ္ စိုက္ပ်ိုးျခင္း ပိုးမြွား နွိမ္နွင္းျခင္း နွင့္ မ်ိုးေရြးခ်ယ္ျခင္း)
မြန်မာအမည် - ခရမ်းချဉ်
အင်္ဂလိပ်အမည် - Tomato
ရုက္ခဗေဒအမည် - Lycopersicon esculentum
မျိုးရင်းအမည် - Solanaceae
ခရမ်းချဉ်စိုက်ပျိုးခြင်းအတွက် Key Points
- pH - 6 - 6.8 (Suitable)
- ရွှံ့စေးမြေ နှင့် အငံဓာတ်များသောမြေ မသင့်တော်ပါ။
- တစ်ဧကအပင်ဦးရေ - ၇၂၀၀ - ၇၅၀၀
- တန်းကြား ပင်ကြား - ၃ပေ × ၂ပေ
- မျိုးစေ့နှုန်းထား - ၅ဂရမ် × ၅ ထုပ် = ၂၅ဂရမ် (တစ်ဧက)
#စိုက်ပျိုးချိန် နှင့် #စိုက်ပျိုးသည့်ဒေသများ
Sub-tropical Regions ( သမပိုင်း) - ဇန်နဝါရီ - စက်တင်ဘာ
Tropical Regions (အပူပိုင်း) - မေ - နိုဝင်ဘာ
#မျိုးရွေးချယ်ခြင်း
- ရာသီဥတု ၊ ပိုးမွှားရောဂါဒဏ်ခံနိုင်ပြီး အဝေးတင်ခံ၊ အထွက်နှုန်းကောင်း၊ စျေးကွက်ကြိုက်နှစ်သက်သော မျိုးများကို ရွေးချယ်စိုက်ပျိုးပါ။
ဥပမာ - ပံ ပါဖက်ဂိုးလ် ၁၁၁ ၊ ပံ စူပါ ၁၁၁ ၊ ပံ ၉၉၅၅ ၊ ပံ ၈၈၃၃ ။
#စိုက်ပျိုးချိန်
- မျိုးစေ့များကို မြေဆွေး နှင့် နှုန်းမြေစပ်ထားသော ပျိုးအိတ် သို့မဟုတ် ပျိုးခွက်ထဲတွင် ၁ စင်တီမီတာ အနက်ထည့်ပြီး ပျိုးပါ။
- ပျိုးအိတ်ထဲတွင် ထည့်သော စပ်မြေသည် မြေသြဇာအာဟာရ လုံလောက်စွာထည့်ပေးပါ။
- ထို့နောက် မြေဆွေးပါးပါးပြန်ဖုံးပေးပါ။
- ရေပါးပါးလောင်းပြီး သတင်းစာစက္ကူနှင့် ရာသီအခြေအနေပေါ်မူတည်ပြီး ၂-၃ရက် ဖုံးပေးထားပါ။
- ၄-၅ရက် ကြာသောအခါ သတင်းစာစက္ကူကို ဖယ်ပေးပါ။
- ၇-၈ရက်ကြာပြီးနောက် အညှောင့်ပေါက်သောအခါ ရေလောင်းပေးပါ။
- ပျိုးပင်ငယ်များ အာဟာရပြည့်ဝစေရန် ရွက်ဖြန်းမြေသြဇာများ အသုံးပြုပါ။
( ဥပမာ - ပံ စတား၊ ပံ ဘိုရာ၊ ပံ နိုပရို ၂၊ ပံ လစ်ဘယ်ပလပ်စ် )
- ရွှေ့မစိုက်မီ ၁-၂ရက်အလိုတွင် ပင်လုံးပျံ့ပိုးသတ်ဆေး နှင့် မှိုသတ်ဆေးကို ဖြန်းထားပေးပါ။
( ဥပမာ - ပံ တိပ် ၂၀ - Imidacloprid 20% WDG နှင့် ပံ အိတ်စ်ထရာလဇီး - Metalaxyl 25% WP )
- မျိုးစေ့ချပြီး ၂၅-၃ဝရက်အကြာ ရွှေ့စိုက်ပါ။ (ညနေပိုင်း)
- ရွှေ့စိုက်ပြီးသောအခါ ရေကို လုံလောက်သည်အထိ ဘောင်မြုပ်အောင် သွင်းပေးပါ။
#ပင်ပိုင်းကြီးထွားချိန် (Vegetative Stage)
- ရွှေ့စိုက်ပြီး ၁၅ရက်တွင် ပေါင်းမြက်ရှှင်းလင်းခြင်း၊ ခါးဆွခြင်းများပြုလုပ်ပါ။
- အစာကျွေးပါ။ ( ဥပမာ - နိုက်ထရိုဂျင် - ပုလဲ + ၁၅:၁၅:၁၅ ဓာတ်မြေသြဇာ )
- ပိုးသတ်ဆေးအသုံးပြုပါ။
- ရောဂါသတ်ဆေးအသုံးပြုပါ။
#ပန်းပွင့်ချိန် (Flowering Stage)
- ရွက်ဖြန်းမြေသြဇာ အသုံးပြုပါ။ ( ဥပမာ - ပံ Rose 0:40:40+TE )
- အစာကျွေးပါ။ ( ဥပမာ - နိုက်ထရိုဂျင် - ပုလဲ + ၁၅:၁၅:၁၅ ဓာတ်မြေသြဇာ )
- ရေပေးသွင်းပါ။
- ပိုးသတ်ဆေးအသုံးပြုပါ။
- ရောဂါသတ်ဆေးအသုံးပြုပါ။
#အသီးစတင်ချိန် (Fruit Setting)
- အစာကျွေးပါ။ ( ဥပမာ - ၁၃:၁၃:၂၁ ဓာတ်မြေသြဇာ တစ်ပင် - ၂ဝဂရမ် )
- ကယ်လ်ဆီယမ်၊ ဘိုရွန် ရွက်ဖြန်းမြေသြဇာ အသုံးပြုပါ။ ( ဥပမာ - ပံ ဘိုစာ )
- အနည်းလိုအာဟာရများအသုံးပြုပါ။
( ဥပမာ - ပံ လစ်ဘယ်ပလပ်စ် )
( အချို့ဒေသများတွင် အသီးဖွံ့ဖြိုးမှု ပိုမိုရရှိစေရန်အတွက် Y ကိုင်းအောက်တွင်ရှိသော ဘေးတက်များကို ဖြတ်ထုတ်ရှင်းလင်းကြပါသည်။ )
#အသီးဖွံ့ဖြိုးချိန် (Fruit Development)
- ပိုတက်ဆီယမ် အချိုးများသော ရွက်ဖြန်းမြေသြဇာအသုံးပြုပါ။
( ဥပမာ - ပံ Rose 0:45:45+TE )
- အသီးကွဲအက်မှုကာကွယ်ရန် ကယ်လ်ဆီယမ်၊ ဘိုရွန် ရွက်ဖြန်းမြေသြဇာ အသုံးပြုပါ။ ( ဥပမာ - ပံ ဘိုစာ )
- ပိုးသတ်ဆေးအသုံးပြုပါ။
- ရောဂါသတ်ဆေးအသုံးပြုပါ။
#ခူးဆွတ်ချိန် (Harvesting)
- ရွှေ့စိုက်ပြီး ၆၀-၆၅ရက် အကြာတွင် အသီးစိမ်းခူးဆွတ်ပါ။
( အသီးဆွတ်ခူးပြီးတိုင်း ရေးသွင်းခြင်း ၊ အစာကျွေးခြင်း တို့ကို ၁၅ရက်ခြားတစ်ကြိမ် ပြုလုပ်ပေးပါ။ )
ပံ ကုမ္ပဏီ၏ အရည်အသွေးကောင်း ခရမ်းချဉ်စပ်မျိုးများ
၁။ ပံ ပါဖက်ဂိုးလ် ၁၁၁ ( ပံ Perfect Gold 111 ) အပင်ပုံစံ - အပင်လတ်။
ဆွတ်ခူးရက် - ( ၆၅ )ရက် (ရွှေ့စိုက်ပြီး)။
အသီးအရောင် - အစိမ်းရောင်(Immature) / အနီရောင်(Mature)။
အသီးပုံစံ - လုံးဝန်း။
အသီးအလေးချိန် - ( ၇ )ကျပ်သား။
ရာသီ - မိုးနှောင်း ၊ ဆောင်း။
- အသားထူ၊ အဝေးတင်ဒဏ်ခံ၊ ခူးပတ်ရှည်၊ ရောဂါဒဏ်ခံ၊ အလုံးကြီး၊ အထွက်နှုန်းကောင်း၊ စျေးကွက်ကြိုက်နှစ်သက်ဆုံး ဖြစ်သည်။
၂။ ပံ စူပါ ၁၁၁ ( ပံ Super 111 )
အပင်ပုံစံ - အပင်လတ်။
ဆွတ်ခူးရက် - ( ၆၀ )ရက် (ရွှေ့စိုက်ပြီး)။
အသီးအရောင် - အစိမ်းဖျော့ရောင်(Immature) / အနီရောင်(Mature)။
အသီးပုံစံ - လုံးဝန်း။
ရာသီ - မိုး ၊ ဆောင်း။
- ရောဂါဒဏ်ခံ၊ ပန်းခိုင်စိပ်၊ အသီးတင်နှုန်းကောင်း၊ အပင်သန်စွမ်း၊ အဝေးတင်ခံ၊ ခူးပတ်ရှည်၊ အပူဒဏ်ခံနိုင်သည်။
၃။ ပံ ၉၉၅၅ ( ပံ 9955 ) (or) ပံ အိုမီဂါ ( ပံ Omega )
အပင်ပုံစံ - အပင်လတ်။
ဆွတ်ခူးရက် - ( ၆၀ )ရက် (ရွှေ့စိုက်ပြီး)။
အသီးအရောင် - အစိမ်းရောင်(Immature) / အနီရောင်(Mature)။
အသီးပုံစံ - လုံးဝန်း။
ရာသီ - မိုး ၊ ဆောင်း။
- အသီးတင်နှုန်းအလွန်ကောင်း၊ ရောဂါဒဏ်ခံ၊ အဝေးတင်ခံ၊ ခူးပတ်ရှည်၊ အပင်သန်စွမ်းမှုကောင်းသည်။
၄။ ပံ ၈၈၃၃ ( ပံ 8833 )
အပင်ပုံစံ - အပင်ပု။
ဆွတ်ခူးရက် - ( ၆၀ )ရက် (ရွှေ့စိုက်ပြီး)။
အသီးအရောင် - အစိမ်းရောင်(Immature) / အနီရောင်(Mature)။
အသီးပုံစံ - လုံးဝန်း။
ရာသီ - မိုး ၊ ဆောင်း။
- ရောဂါဒဏ်ခံ၊ အပူဒဏ်ခံ၊ အသီးတင်နှုန်းကောင်း၊ ခူးပတ်ရှည်၊ အဝေးတင်ခံနိုင်သည်။
( ခရမ်းချဉ်မျိုးများအကြောင်းကိုလည်း ဗဟုသုတအဖြစ်ဖော်ပြပေးလိုက်ပါသည်။ )
#ခရမ်းချဉ်မျိုးများ
#Heirloom Varieties
- မျိုးဆက်တစ်ခုမှ မျိုးဆက်တစ်ခုသို့ တဖြည်းဖြည်း ကူးပြောင်းစိုက်ပျိုးလာကြပြီး နှစ်ပေါင်း ၅၀ ကြာသောအခါ စီးပွားဖြစ်တွင်ကျယ်စွာ စိုက်ပျိုးလာကြပါသည်။
ဥပမာမျိုးနာမည်များ
Brandywine – large tomatoes with a 90+ day maturity period.
Cherokee Purple – medium tomatoes with a 70+ maturity.
Green Zebra – medium tomatoes with a 70+ maturity.
Kumato – small/medium tomatoes with a 70+ maturity.
Mortgage Lifter – medium tomatoes with a 70+ maturity time.
Mr. Stripey – medium/large tomatoes with an 80+ day maturity.
Pantano Romanesco – medium tomatoes with a 70+ maturity.
Pear – small tomatoes with a 70+ maturity time.
Roma – plum tomatoes with a 70+ maturity period.
Stupice – medium tomatoes with a 55+ maturity.
#Hybrid Varieties
- တိကျသေချာထင်ထင်ရှားရှှားကောင်းမွန်သော မျိုးများကို ထုတ်လုပ်ရန် သို့မဟုတ် ရရှိရန် Heirloom Varieties များကို မျိုးစပ်ထားခြင်း ဖြစ်ပါသည်။
ဥပမာမျိုးနာမည်များ
Better Boy – medium/large tomatoes with a 70+ day maturity time.
Big Beef – medium tomatoes with a 70+ maturity time.
Celebrity – large tomatoes with a 70+ day maturity.
Early Girl – medium tomatoes with a 70+ maturity.
Enchantment – small tomatoes with a 70+ maturity time.
Fourth of July – medium tomatoes with a 55+ maturity.
Husky Gold – large tomatoes with a 70+ day maturity.
Juliet – small tomatoes with a 55+ day maturity time.
Lizzano – cherry with a 60+ day maturity.
Small Fry – cherry tomato with a 65+ day maturity time.
Spring Giant – medium tomato with a 65+ day maturity.
Sugary – cherry with a 60+ day maturity time.
Terenzo – cherry tomatoes with a 55+ day maturity.
ခရမ်းချဉ်အပင်ပုံစံကို အောက်ပါအတိုင်း သတ်မှတ်ပြီး ခွဲခြားကြပါသည်။
#အပင်ပုမျိုး ( Determinate )
- Bush Tomato ဟု ခေါ်ကြပါသည်။
- အပင်အမြင့်သည် ခန့်မှန်းခြေ အမြင့်ဆုံး ၄ပေ ခန့်သာရှိပါသည်။
- အပင်ပုံစံသည် တိုတိုတုတ်တုတ်နှင့် ကျစ်လစ်မှုရှိပါသည်။
- အသီးရင့်မှည့်မှုမြန်ပါသည်။ (ပျမ်းမျှ ၆ဝရက်)
- အကြောင်းအရင်းမှာ အပင်အတွက် စွမ်းအင်ကုန်ဆုံးမှု နည်းပြီး အသီးထုတ်လုပ်ရန် စွမ်းအင်ကို ပိုအသုံးပြုရခြင်းကြောင့် ဖြစ်ပါသည်။
- တစ်ကြိမ်တည်းနှင့် အားလုံးရင့်မှည့်ပါသည်။
- အစာသွတ်ဘူး ထုတ်လုပ်ခြင်းနှင့် ကုန်ခြောက်ပစ္စည်းစားသောက်ကုန် ထုတ်လုပ်ခြင်းများတွင် အသုံးများပါသည်။
- အသီးထုတ်လုပ်ခြင်းကို လျော့ကျနိုင်ခြင်းကြောင့် ကိုင်းဖြတ်ရန် မလိုအပ်ပါ။
- အပင်၏ ကိုင်းသည် ပန်းခိုင်နှင့် အဆုံးမသတ်ဘဲ အညွှန့်နဲ့ အဆုံးသတ်ပါသည်။
- Celebrity ၊ Roma နှင့် Small Fry မျိုးများသည် Determinate များဖြစ်ကြပါသည်။
#အပင်ရှည်မျိုး ( Indeterminate )
- Cordon Tomato ဟု ခေါ်ကြပါသည်။
- ကမ္ဘာတွင် စိုက်ပျိုးမှုအများဆုံးဖြစ်ပြီး တိုင်ထောင်တန်းချည်ပေးရပါသည်။
- အပင်အမြင့် ရပေခန့်ရှိပါသည်။
- အသီးပိုမို ထုတ်လုပ်ရန်အတွက် ကိုင်းဖြတ်ခြင်း ပြုလုပ်ပေးရပါသည်။
- အပင်ကြီးထွားစဉ်ကာလတလျှောက် အဆက်မပြတ် ကြီးထွားပြီး အသီးသီးခြင်းသည် အဆက်မပြတ်သီးပါသည်။
- ပန်းခိုင်သည် ခေါင်ညွှန့်တလျှောက် ကပ်လျှက် အဆုံးမရှိဘဲ ပွင့်ပါသည်။
- ကိုင်းသည် ပန်းခိုင်နှင့် အဆုံးသတ်ပါသည်။
- Moneymaker နှင့် the Gardener’s Delight မျိုးများသည် လူကြိက်အများဆုံး Indeterminate မျိုးများ ဖြစ်ကြပါသည်။
#အပင်လတ်မျိုး ( Semi-determinate )
- Determinate ၏ အဆစ်ပိုရှည်သော ပုံစံကို Semi-determinate ဟု သတ်မှတ်ပါသည်။
- အချို့နိုင်ငံများတွင် Determinate နှင့် Indeterminate နှစ်မျိုးသာ သတ်မှတ်ကြပါသည်။
- အပင်အမြင့်သည် ၅ပေအထိရှိပါသည်။
- ကိုင်းဖြတ်ခြင်း ( Pruning ) ပြုလုပ်ပေးရပါသည်။
- အချို့ဒေသများတွင် တိုင်ထောင်/တိုင်လွတ် စိုက်ပျိုးကြပါသည်။
ခရမ်းမျိုးများ စမ်းသပ်စိုက်ပျိုးရာတွင် အကဲဖြတ်ခြင်း လက္ခဏာများ
မျိုးအမည် ( Variety Name )
ပျိုးသည့်ရက် ( Sowing Date )
ရွှေ့စိုက်သည့်ရက် ( Transplating Date )
ရာသီ ( Season )
ဒေသ ( Location )
မြေအမျိုးအစား ( Soil Type )
၁။ အပင်ပုံစံ ( Plant Type )
- အပင်ပု ( Determinate )
-အပင်လတ် ( Semi-determinate )
-အပင်ရှည် ( Indeterminate )
၂။ အပင်သန်စွမ်းမှု ( Plant Vigour )
- ညံ့ ( Poor )
- အသင့်အတင့်ညံ့ ( Medium - poor )
- အသင့်အတင့် ( Medium )
- အသင့်အတင့်ကောင်း ( Medium - good )
- ကောင်း ( Good )
၃။ အသီးတင်နှုန်း ( Fruit Setting )
တစ်ပင်တွင်ရှိသော သီးခိုင်အရေအတွက် နှင့် တစ်ခိုင်တွင်ရှိသော အသီးအရေအတွက်
- ညံ့ ( Poor )
- အသင့်အတင့်ညံ့ ( Medium - poor )
- အသင့်အတင့် ( Medium )
- အသင့်အတင့်ကောင်း ( Medium - good )
- ကောင်း ( Good )
၄။ အသီးအရောင် ( Fruit Color )
(က) မရင့်မှည့်သောအရောင် ( Immature Color )
- အစိမ်းဖျော့ရောင် ( White Green )
- အစိမ်းရောင် ( Green )
(ခ) ရင့်မှည့်သောအရောင် ( Mature Color )
- အနီဖျော့ရောင် ( Light Red )
- အနီရောင် ( Red )
- အနီရင့်ရောင် ( Deep Red )
၅။ အသီးပုံသဏ္ဌာန် ( Fruit Shape )
- ခပ်ပြားပြားပုံသဏ္ဌာန် ( Oblate )
- လုံးပြားပုံသဏ္ဌာန် ( Dp oblate )
- လုံးဝန်းပုံသဏ္ဌာန် ( Round )
- ဘဲဥပုံသဏ္ဌာန် ( Oval )
- လုံးရှည်သဏ္ဌာန် ( Oblong )
- သစ်တော်သီးပုံသဏ္ဌာန် ( Pear )
၆။ အသီးအလေးချိန် ( Fruit Weight )
အသီး ၁ဝလုံးအလေးချိန် ဂရမ်ဖြင့်ဖော်ပြရန်။
၇။ အသီးမာကျောမှု ( Firmness )
- ပျော့ ( Soft )
- အသင့်အတင့်ပျော့ ( Medium soft )
- အသင့်အတင့် ( Medium )
- အသင့်အတင့်မာ ( Medium firm )
- မာ ( Firm )
၈။ ပထမအကြိမ်ဆွတ်ခူးသည့်ရက် ( Days to First Harvest )
- ရွှေ့စိုက်ပြီးနောက် စတင်ဆွတ်ခူးသည့်ရက် ( Days After Transplanting )
၉။ ဆွတ်ခူးသည့် အကြိမ်အရေအတွက် နှင့် အထွက်နှုန်း ( Total Harvest in Kg )
- ကီလိုဂရမ်ဖြင့် ဖော်ပြရန်။
၁၀။ အသီးကွဲအက်မှု ( Cracking )
- များ ( High )
- အသင့်အတင့်များ ( Medium high )
- အသင့်အတင့် ( Medium )
- အသင့်အတင့်နည်း ( Medium low )
- မရှိ ( None )
၁၁။ အသီးချက်အိမ်အရွယ်အစား ( Pedicle end scar )
- ကျယ် ( Large )
- အသင့်အတင့်ကျယ် ( Medium large )
- အသင့်အတင့် ( Medium )
- အသင့်အတင့်ကျဉ်း ( Medium small )
- ကျဉ်း ( Small )
၁၂။ အသီး၏ အခြားလက္ခဏာများ ( Other fruit issue )
- အသီးပုပ်ခြင်း ( Rot )
- အသီးပုံမမှန်ခြင်း ( Deformation )
- အသီးအရောင်ပျက်ခြင်း ( Discoloration )
၁၃။ ရောဂါကျရောက်မှုအခြေအနေ ( Diseases )
- များ ( High )
- အသင့်အတင့်များ ( Medium high )
- အသင့်အတင့် ( Medium )
- အသင့်အတင့်နည်း ( Medium low )
- မရှိ ( None )
၁၄။ မှတ်ချက်ပေးခြင်း ( Recommendation )
- စျေးကွက်အတွက် ရှေ့ဆက်စမ်းသပ်ရန်။
- စမ်းသပ်ခြင်း ရပ်တန့်ရန်။
၁၅။ အားသာချက် နှင့် အားနည်းချက် ( Strength & Weakness )
- အနည်းဆုံး ၂ ချက်
၁၆။ တောင်သူ၏ အမြင် ( Farmer's Opinion )
- ညံ့ ( Poor )
- အသင့်အတင့်ညံ့ ( Medium - poor )
- အသင့်အတင့် ( Medium )
- အသင့်အတင့်ကောင်း ( Medium - good )
- ကောင်း ( Good )
၁၇။ စျေးကွက်အခြေအနေ ( Market )
- ညံ့ ( Poor )
- အသင့်အတင့်ညံ့ ( Medium - poor )
- အသင့်အတင့် ( Medium )
- အသင့်အတင့်ကောင်း ( Medium - good )
- ကောင်း ( Good )
ခရမ်းချဉ်တွင် ဖျက်ဆီးသော ဖျက်ပိုးများ နှင့် အသုံးပြုသင့်သော ဆေးများ
၁။ ရွက်ထွင်းပိုး
- ပံ ယူနို ( Abamectin )
- ပံ တက် ( Cartap )
- ပံ ဆိုင်မိုဆော့တက် ( Cyromazine + Monosultap )
၂။ လှေး
- ပံ ယူနို ( Abamectin )
- ပံ တိပ် ( Imidacloprid )
- ပံ ကလိုဖော့စ် ( Chlopyrifos )
- ပံ ဗျူဒါ ( Imidacloprid + Buprofezin )
၃။ ယင်ဖြူ
- ပံ ဗျူဒါ ( Imidacloprid + Buprofezin )
- ပံ တက် ( Cartap )
- ပံ အီးတောက် ( Thiamethoxam )
- ပံ ကွန်ဘို
၄။ သီးလုံးဖောက်ပိုး
- ပံ ၅၀၅ ( Cypermethrin + Chlopyrifos )
- ပံ လန်ဘာ ( Lambda-cyhalothrin )
- ပံ အင်ဒိုမက် ( Indoxacarb + Emamectin Benzoate )
- ပံ ကွန်ဘို
ခရမ်းချဉ်တွင် ကျရောက်သော ရောဂါများ နှင့် အသုံးပြုသင့်သော ဆေးများ
၁။ ဘက်တီးရီးယားပင်ညှိုးရောဂါ
- ပံ ကိုဆိုဒ် ( Copper Oxychloride )
- ပံ ကျူကာ ( Cuprous Oxide + Kasugamycin )
၂။ ဘက်တီးရီးယားအစက်အပြောက်ရောဂါ
- ပံ ကိုဆိုဒ် ( Copper Oxychloride )
- ပံ ကျူကာ ( Cuprous Oxide + Kasugamycin )
၃။ စောပင်နာကျရောဂါ
- ပံ ကိုဇောလ် ( Difenoconazole )
- ပံ မတ် ၄၀ ( Difenoconazole + Propiconazole )
- ပံ အက်ဂရိုဇက် ( Mancozeb )
- ပံ အဲယားဘုန်း ( Chlorothalonil )
၄။ နှောင်းပင်နာကျရောဂါ
- ပံ ပရိုမော့ ( Dimethomorph )
- ပံ ပရိုဇော ( Dimethomorph + Azoxystrobin )
- ပံ ဖော့စတိုင်း ( Fosetyl - aluminium )
- ပံ အိတ်စ်ထရာလဇီး ( Metalaxyl )
၅။ ခါးရိရောဂါ
- ပံ ဘင်ဒါ ( Carbendazin )
- ပံ အိတ်စ်ထရာကပ် ( Captan )
- ပံ ဖော့စတိုင်း ( Fosetyl - aluminium )
Min Ye Htun
Ref;
(1) Vagetable Gardening
(2) Tomato Evaluation Guideline
(3) Pests and Diseases of Solanaceous Crops
zawgyi font
ျမန္မာအမည္ - ခရမ္းခ်ဥ္
အဂၤလိပ္အမည္ - Tomato
႐ုကၡေဗဒအမည္ - Lycopersicon esculentum
မ်ိဳးရင္းအမည္ - Solanaceae
ခရမ္းခ်ဥ္စိုက္ပ်ိဳးျခင္းအတြက္ Key Points
- pH - 6 - 6.8 (Suitable)
- ရႊံ႕ေစးေျမ ႏွင့္ အငံဓာတ္မ်ားေသာေျမ မသင့္ေတာ္ပါ။
- တစ္ဧကအပင္ဦးေရ - ၇၂၀၀ - ၇၅၀၀
- တန္းၾကား ပင္ၾကား - ၃ေပ × ၂ေပ
- မ်ိဳးေစ့ႏွဳန္းထား - ၅ဂရမ္ × ၅ ထုပ္ = ၂၅ဂရမ္ (တစ္ဧက)
#စိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္ ႏွင့္ #စိုက္ပ်ိဳးသည့္ေဒသမ်ား
Sub-tropical Regions ( သမပိုင္း) - ဇန္နဝါရီ - စက္တင္ဘာ
Tropical Regions (အပူပိုင္း) - ေမ - ႏိုဝင္ဘာ
#မ်ိဳးေရြးခ်ယ္ျခင္း
- ရာသီဥတု ၊ ပိုးမႊားေရာဂါဒဏ္ခံႏိုင္ျပီး အေဝးတင္ခံ၊ အထြက္ႏွဳန္းေကာင္း၊ ေစ်းကြက္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ေသာ မ်ိဳးမ်ားကို ေရြးခ်ယ္စိုက္ပ်ိဳးပါ။
ဥပမာ - ပံ ပါဖက္ဂိုးလ္ ၁၁၁ ၊ ပံ စူပါ ၁၁၁ ၊ ပံ ၉၉၅၅ ၊ ပံ ၈၈၃၃ ။
#စိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္
- မ်ိဳးေစ့မ်ားကို ေျမေဆြး ႏွင့္ ႏွဳန္းေျမစပ္ထားေသာ ပ်ိဳးအိတ္ သုိ႔မဟုတ္ ပ်ိဳးခြက္ထဲတြင္ ၁ စင္တီမီတာ အနက္ထည့္ျပီး ပ်ိဳးပါ။
- ပ်ိဳးအိတ္ထဲတြင္ ထည့္ေသာ စပ္ေျမသည္ ေျမၾသဇာအာဟာရ လံုေလာက္စြာထည့္ေပးပါ။
- ထို႔ေနာက္ ေျမေဆြးပါးပါးျပန္ဖံုးေပးပါ။
- ေရပါးပါးေလာင္းျပီး သတင္းစာစကၠဴႏွင့္ ရာသီအေျခအေနေပၚမူတည္ျပီး ၂-၃ရက္ ဖံုးေပးထားပါ။
- ၄-၅ရက္ ၾကာေသာအခါ သတင္းစာစကၠဴကို ဖယ္ေပးပါ။
- ၇-၈ရက္ၾကာျပီးေနာက္ အေညွာင့္ေပါက္ေသာအခါ ေရေလာင္းေပးပါ။
- ပ်ိဳးပင္ငယ္မ်ား အာဟာရျပည့္ဝေစရန္ ရြက္ျဖန္းေျမၾသဇာမ်ား အသံုးျပဳပါ။
( ဥပမာ - ပံ စတား၊ ပံ ဘိုရာ၊ ပံ ႏိုပ႐ို ၂၊ ပံ လစ္ဘယ္ပလပ္စ္ )
- ေရႊ႕မစိုက္မီ ၁-၂ရက္အလုိတြင္ ပင္လံုးပ်ံ႕ပုိးသတ္ေဆး ႏွင့္ မွိဳသတ္ေဆးကို ျဖန္းထားေပးပါ။
( ဥပမာ - ပံ တိပ္ ၂၀ - Imidacloprid 20% WDG ႏွင့္ ပံ အိတ္စ္ထရာလဇီး - Metalaxyl 25% WP )
- မ်ိဳးေစ့ခ်ျပီး ၂၅-၃၀ရက္အၾကာ ေရႊ႕စုိက္ပါ။ (ညေနပိုင္း)
- ေရႊ႕စိုက္ျပီးေသာအခါ ေရကို လံုေလာက္သည္အထိ ေဘာင္ျမဳပ္ေအာင္ သြင္းေပးပါ။
#ပင္ပိုင္းၾကီးထြားခ်ိန္ (Vegetative Stage)
- ေရႊ႕စိုက္ျပီး ၁၅ရက္တြင္ ေပါင္းျမက္႐ွွင္းလင္းျခင္း၊ ခါးဆြျခင္းမ်ားျပဳလုပ္ပါ။
- အစာေကြ်းပါ။ ( ဥပမာ - ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ - ပုလဲ + ၁၅:၁၅:၁၅ ဓာတ္ေျမၾသဇာ )
- ပိုးသတ္ေဆးအသံုးျပဳပါ။
- ေရာဂါသတ္ေဆးအသံုးျပဳပါ။
#ပန္းပြင့္ခ်ိန္ (Flowering Stage)
- ရြက္ျဖန္းေျမၾသဇာ အသံုးျပဳပါ။ ( ဥပမာ - ပံ Rose 0:40:40+TE )
- အစာေကြ်းပါ။ ( ဥပမာ - ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ - ပုလဲ + ၁၅:၁၅:၁၅ ဓာတ္ေျမၾသဇာ )
- ေရေပးသြင္းပါ။
- ပိုးသတ္ေဆးအသံုးျပဳပါ။
- ေရာဂါသတ္ေဆးအသံုးျပဳပါ။
#အသီးစတင္ခ်ိန္ (Fruit Setting)
- အစာေကြ်းပါ။ ( ဥပမာ - ၁၃:၁၃:၂၁ ဓာတ္ေျမၾသဇာ တစ္ပင္ - ၂၀ဂရမ္ )
- ကယ္လ္ဆီယမ္၊ ဘိုရြန္ ရြက္ျဖန္းေျမၾသဇာ အသံုးျပဳပါ။ ( ဥပမာ - ပံ ဘိုစာ )
- အနည္းလိုအာဟာရမ်ားအသံုးျပဳပါ။
( ဥပမာ - ပံ လစ္ဘယ္ပလပ္စ္ )
( အခ်ိဳ႕ေဒသမ်ားတြင္ အသီးဖြံ႔ျဖိဳးမွဳ ပိုမိုရ႐ွိေစရန္အတြက္ Y ကိုင္းေအာက္တြင္ရွိေသာ ေဘးတက္မ်ားကို ျဖတ္ထုတ္႐ွင္းလင္းၾကပါသည္။ )
#အသီးဖြံ႔ျဖိဳးခ်ိန္ (Fruit Development)
- ပိုတက္ဆီယမ္ အခ်ိဳးမ်ားေသာ ရြက္ျဖန္းေျမၾသဇာအသံုးျပဳပါ။
( ဥပမာ - ပံ Rose 0:45:45+TE )
- အသီးကြဲအက္မွဳကာကြယ္ရန္ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ ဘိုရြန္ ရြက္ျဖန္းေျမၾသဇာ အသံုးျပဳပါ။ ( ဥပမာ - ပံ ဘိုစာ )
- ပိုးသတ္ေဆးအသံုးျပဳပါ။
- ေရာဂါသတ္ေဆးအသံုးျပဳပါ။
#ခူးဆြတ္ခ်ိန္ (Harvesting)
- ေရႊ႕စိုက္ျပီး ၆၀-၆၅ရက္ အၾကာတြင္ အသီးစိမ္းခူးဆြတ္ပါ။
( အသီးဆြတ္ခူးျပီးတိုင္း ေရးသြင္းျခင္း ၊ အစာေကြ်းျခင္း တို႔ကို ၁၅ရက္ျခားတစ္ၾကိမ္ ျပဳလုပ္ေပးပါ။ )
ပံ ကုမၸဏီ၏ အရည္အေသြးေကာင္း ခရမ္းခ်ဥ္စပ္မ်ိဳးမ်ား
၁။ ပံ ပါဖက္ဂိုးလ္ ၁၁၁ ( ပံ Perfect Gold 111 ) အပင္ပံုစံ - အပင္လတ္။
ဆြတ္ခူးရက္ - ( ၆၅ )ရက္ (ေရႊ႕စိုက္ျပီး)။
အသီးအေရာင္ - အစိမ္းေရာင္(Immature) / အနီေရာင္(Mature)။
အသီးပံုစံ - လံုး၀န္း။
အသီးအေလးခ်ိန္ - ( ၇ )က်ပ္သား။
ရာသီ - မိုးေႏွာင္း ၊ ေဆာင္း။
- အသားထူ၊ အေဝးတင္ဒဏ္ခံ၊ ခူးပတ္ရွည္၊ ေရာဂါဒဏ္ခံ၊ အလံုးၾကီး၊ အထြက္ႏႈန္းေကာင္း၊ ေစ်းကြက္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ဆံုး ျဖစ္သည္။
၂။ ပံ စူပါ ၁၁၁ ( ပံ Super 111 )
အပင္ပံုစံ - အပင္လတ္။
ဆြတ္ခူးရက္ - ( ၆၀ )ရက္ (ေရႊ႕စိုက္ျပီး)။
အသီးအေရာင္ - အစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္(Immature) / အနီေရာင္(Mature)။
အသီးပံုစံ - လံုး၀န္း။
ရာသီ - မိုး ၊ ေဆာင္း။
- ေရာဂါဒဏ္ခံ၊ ပန္းခိုင္စိပ္၊ အသီးတင္ႏႈန္းေကာင္း၊ အပင္သန္စြမ္း၊ အေဝးတင္ခံ၊ ခူးပတ္ရွည္၊ အပူဒဏ္ခံႏိုင္သည္။
၃။ ပံ ၉၉၅၅ ( ပံ 9955 ) (or) ပံ အိုမီဂါ ( ပံ Omega )
အပင္ပံုစံ - အပင္လတ္။
ဆြတ္ခူးရက္ - ( ၆၀ )ရက္ (ေရႊ႕စိုက္ျပီး)။
အသီးအေရာင္ - အစိမ္းေရာင္(Immature) / အနီေရာင္(Mature)။
အသီးပံုစံ - လံုး၀န္း။
ရာသီ - မိုး ၊ ေဆာင္း။
- အသီးတင္ႏႈန္းအလြန္ေကာင္း၊ ေရာဂါဒဏ္ခံ၊ အေဝးတင္ခံ၊ ခူးပတ္ရွည္၊ အပင္သန္စြမ္းမႈေကာင္းသည္။
၄။ ပံ ၈၈၃၃ ( ပံ 8833 )
အပင္ပံုစံ - အပင္ပု။
ဆြတ္ခူးရက္ - ( ၆၀ )ရက္ (ေရႊ႕စိုက္ျပီး)။
အသီးအေရာင္ - အစိမ္းေရာင္(Immature) / အနီေရာင္(Mature)။
အသီးပံုစံ - လံုး၀န္း။
ရာသီ - မိုး ၊ ေဆာင္း။
- ေရာဂါဒဏ္ခံ၊ အပူဒဏ္ခံ၊ အသီးတင္ႏႈန္းေကာင္း၊ ခူးပတ္ရွည္၊ အေဝးတင္ခံႏိုင္သည္။
( ခရမ္းခ်ဥ္မ်ိဳးမ်ားအေၾကာင္းကိုလည္း ဗဟုသုတအျဖစ္ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါသည္။ )
#ခရမ္းခ်ဥ္မ်ိဳးမ်ား
#Heirloom Varieties
- မ်ိဳးဆက္တစ္ခုမွ မ်ိဳးဆက္တစ္ခုသုိ႔ တျဖည္းျဖည္း ကူးေျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးလာၾကျပီး ႏွစ္ေပါင္း ၅၀ ၾကာေသာအခါ စီးပြားျဖစ္တြင္က်ယ္စြာ စိုက္ပ်ိဳးလာၾကပါသည္။
ဥပမာမ်ိဳးနာမည္မ်ား
Brandywine – large tomatoes with a 90+ day maturity period.
Cherokee Purple – medium tomatoes with a 70+ maturity.
Green Zebra – medium tomatoes with a 70+ maturity.
Kumato – small/medium tomatoes with a 70+ maturity.
Mortgage Lifter – medium tomatoes with a 70+ maturity time.
Mr. Stripey – medium/large tomatoes with an 80+ day maturity.
Pantano Romanesco – medium tomatoes with a 70+ maturity.
Pear – small tomatoes with a 70+ maturity time.
Roma – plum tomatoes with a 70+ maturity period.
Stupice – medium tomatoes with a 55+ maturity.
#Hybrid Varieties
- တိက်ေသခ်ာထင္ထင္႐ွား႐ွွားေကာင္းမြန္ေသာ မ်ိဳးမ်ားကို ထုတ္လုပ္ရန္ သုိ႔မဟုတ္ ရ႐ွိရန္ Heirloom Varieties မ်ားကို မ်ိဳးစပ္ထားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
ဥပမာမ်ိဳးနာမည္မ်ား
Better Boy – medium/large tomatoes with a 70+ day maturity time.
Big Beef – medium tomatoes with a 70+ maturity time.
Celebrity – large tomatoes with a 70+ day maturity.
Early Girl – medium tomatoes with a 70+ maturity.
Enchantment – small tomatoes with a 70+ maturity time.
Fourth of July – medium tomatoes with a 55+ maturity.
Husky Gold – large tomatoes with a 70+ day maturity.
Juliet – small tomatoes with a 55+ day maturity time.
Lizzano – cherry with a 60+ day maturity.
Small Fry – cherry tomato with a 65+ day maturity time.
Spring Giant – medium tomato with a 65+ day maturity.
Sugary – cherry with a 60+ day maturity time.
Terenzo – cherry tomatoes with a 55+ day maturity.
ခရမ္းခ်ဥ္အပင္ပံုစံကို ေအာက္ပါအတိုင္း သတ္မွတ္ျပီး ခဲြျခားၾကပါသည္။
#အပင္ပုမ်ိဳး ( Determinate )
- Bush Tomato ဟု ေခၚၾကပါသည္။
- အပင္အျမင့္သည္ ခန္႔မွန္းေျခ အျမင့္ဆံုး ၄ေပ ခန္႔သာ႐ွိပါသည္။
- အပင္ပံုစံသည္ တုိတိုတုတ္တုတ္ႏွင့္ က်စ္လစ္မွဳ႐ွိပါသည္။
- အသီးရင့္မွည့္မွဳျမန္ပါသည္။ (ပ်မ္းမ်ွ ၆၀ရက္)
- အေၾကာင္းအရင္းမွာ အပင္အတြက္ စြမ္းအင္ကုန္ဆံုးမွဳ နည္းျပီး အသီးထုတ္လုပ္ရန္ စြမ္းအင္ကုိ ပိုအသံုးျပဳရျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။
- တစ္ၾကိမ္တည္းႏွင့္ အားလံုးရင့္မွည့္ပါသည္။
- အစာသြတ္ဘူး ထုတ္လုပ္ျခင္းႏွင့္ ကုန္ေျခာက္ပစၥည္းစားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္ျခင္းမ်ားတြင္ အသံုးမ်ားပါသည္။
- အသီးထုတ္လုပ္ျခင္းကုိ ေလ်ာ့က်ႏုိင္ျခင္းေၾကာင့္ ကုိင္းျဖတ္ရန္ မလိုအပ္ပါ။
- အပင္၏ ကိုင္းသည္ ပန္းခိုင္ႏွင့္ အဆံုးမသတ္ဘဲ အညႊန္႔နဲ႔ အဆံုးသတ္ပါသည္။
- Celebrity ၊ Roma ႏွင့္ Small Fry မ်ိဳးမ်ားသည္ Determinate မ်ားျဖစ္ၾကပါသည္။
#အပင္႐ွည္မ်ိဳး ( Indeterminate )
- Cordon Tomato ဟု ေခၚၾကပါသည္။
- ကမာၻတြင္ စိုက္ပ်ိဳးမွဳအမ်ားဆံုးျဖစ္ျပီး တုိင္ေထာင္တန္းခ်ည္ေပးရပါသည္။
- အပင္အျမင့္ ၇ေပခန္႔႐ွိပါသည္။
- အသီးပိုမို ထုတ္လုပ္ရန္အတြက္ ကုိင္းျဖတ္ျခင္း ျပဳလုပ္ေပးရပါသည္။
- အပင္ၾကီးထြားစဥ္ကာလတေလ်ွာက္ အဆက္မျပတ္ ၾကီးထြားျပီး အသီးသီးျခင္းသည္ အဆက္မျပတ္သီးပါသည္။
- ပန္းခိုင္သည္ ေခါင္ညႊန္႔တေလ်ွာက္ ကပ္လ်ွက္ အဆံုးမ႐ွိဘဲ ပြင့္ပါသည္။
- ကိုင္းသည္ ပန္းခိုင္ႏွင့္ အဆံုးသတ္ပါသည္။
- Moneymaker ႏွင့္ the Gardener’s Delight မ်ိဳးမ်ားသည္ လူၾကိက္အမ်ားဆံုး Indeterminate မ်ိဳးမ်ား ျဖစ္ၾကပါသည္။
#အပင္လတ္မ်ိဳး ( Semi-determinate )
- Determinate ၏ အဆစ္ပို႐ွည္ေသာ ပံုစံကို Semi-determinate ဟု သတ္မွတ္ပါသည္။
- အခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ Determinate ႏွင့္ Indeterminate ႏွစ္မ်ိဳးသာ သတ္မွတ္ၾကပါသည္။
- အပင္အျမင့္သည္ ၅ေပအထိ႐ွိပါသည္။
- ကိုင္းျဖတ္ျခင္း ( Pruning ) ျပဳလုပ္ေပးရပါသည္။
- အခ်ိဳ႕ေဒသမ်ားတြင္ တုိင္ေထာင္/တိုင္လြတ္ စိုက္ပ်ိဳးၾကပါသည္။
ခရမ္းမ်ိဳးမ်ား စမ္းသပ္စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ အကဲျဖတ္ျခင္း လကၡဏာမ်ား
မ်ိဳးအမည္ ( Variety Name )
ပ်ိဳးသည့္ရက္ ( Sowing Date )
ေရႊ႕စိုက္သည့္ရက္ ( Transplating Date )
ရာသီ ( Season )
ေဒသ ( Location )
ေျမအမ်ိဳးအစား ( Soil Type )
၁။ အပင္ပံုစံ ( Plant Type )
- အပင္ပု ( Determinate )
-အပင္လတ္ ( Semi-determinate )
-အပင္႐ွည္ ( Indeterminate )
၂။ အပင္သန္စြမ္းမွဳ ( Plant Vigour )
- ညံ့ ( Poor )
- အသင့္အတင့္ညံ့ ( Medium - poor )
- အသင့္အတင့္ ( Medium )
- အသင့္အတင့္ေကာင္း ( Medium - good )
- ေကာင္း ( Good )
၃။ အသီးတင္ႏွဳန္း ( Fruit Setting )
တစ္ပင္တြင္႐ွိေသာ သီးခိုင္အေရအတြက္ ႏွင့္ တစ္ခိုင္တြင္႐ွိေသာ အသီးအေရအတြက္
- ညံ့ ( Poor )
- အသင့္အတင့္ညံ့ ( Medium - poor )
- အသင့္အတင့္ ( Medium )
- အသင့္အတင့္ေကာင္း ( Medium - good )
- ေကာင္း ( Good )
၄။ အသီးအေရာင္ ( Fruit Color )
(က) မရင့္မွည့္ေသာအေရာင္ ( Immature Color )
- အစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္ ( White Green )
- အစိမ္းေရာင္ ( Green )
(ခ) ရင့္မွည့္ေသာအေရာင္ ( Mature Color )
- အနီေဖ်ာ့ေရာင္ ( Light Red )
- အနီေရာင္ ( Red )
- အနီရင့္ေရာင္ ( Deep Red )
၅။ အသီးပံုသဏၭာန္ ( Fruit Shape )
- ခပ္ျပားျပားပံုသဏၭာန္ ( Oblate )
- လံုးျပားပံုသဏၭာန္ ( Dp oblate )
- လံုးဝန္းပံုသဏၭာန္ ( Round )
- ဘဲဥပံုသဏၭာန္ ( Oval )
- လံုး႐ွည္သဏၭာန္ ( Oblong )
- သစ္ေတာ္သီးပံုသဏၭာန္ ( Pear )
၆။ အသီးအေလးခ်ိန္ ( Fruit Weight )
အသီး ၁၀လံုးအေလးခ်ိန္ ဂရမ္ျဖင့္ေဖာ္ျပရန္။
၇။ အသီးမာေက်ာမွဳ ( Firmness )
- ေပ်ာ့ ( Soft )
- အသင့္အတင့္ေပ်ာ့ ( Medium soft )
- အသင့္အတင့္ ( Medium )
- အသင့္အတင့္မာ ( Medium firm )
- မာ ( Firm )
၈။ ပထမအၾကိမ္ဆြတ္ခူးသည့္ရက္ ( Days to First Harvest )
- ေရႊ႕စိုက္ျပီးေနာက္ စတင္ဆြတ္ခူးသည့္ရက္ ( Days After Transplanting )
၉။ ဆြတ္ခူးသည့္ အၾကိမ္အေရအတြက္ ႏွင့္ အထြက္ႏွဳန္း ( Total Harvest in Kg )
- ကီလိုဂရမ္ျဖင့္ ေဖာ္ျပရန္။
၁၀။ အသီးကဲြအက္မွဳ ( Cracking )
- မ်ား ( High )
- အသင့္အတင့္မ်ား ( Medium high )
- အသင့္အတင့္ ( Medium )
- အသင့္အတင့္နည္း ( Medium low )
- မ႐ွိ ( None )
၁၁။ အသီးခ်က္အိမ္အရြယ္အစား ( Pedicle end scar )
- က်ယ္ ( Large )
- အသင့္အတင့္က်ယ္ ( Medium large )
- အသင့္အတင့္ ( Medium )
- အသင့္အတင့္က်ဥ္း ( Medium small )
- က်ဥ္း ( Small )
၁၂။ အသီး၏ အျခားလကၡဏာမ်ား ( Other fruit issue )
- အသီးပုပ္ျခင္း ( Rot )
- အသီးပံုမမွန္ျခင္း ( Deformation )
- အသီးအေရာင္ပ်က္ျခင္း ( Discoloration )
၁၃။ ေရာဂါက်ေရာက္မွဳအေျခအေန ( Diseases )
- မ်ား ( High )
- အသင့္အတင့္မ်ား ( Medium high )
- အသင့္အတင့္ ( Medium )
- အသင့္အတင့္နည္း ( Medium low )
- မ႐ွိ ( None )
၁၄။ မွတ္ခ်က္ေပးျခင္း ( Recommendation )
- ေစ်းကြက္အတြက္ ေ႐ွ႕ဆက္စမ္းသပ္ရန္။
- စမ္းသပ္ျခင္း ရပ္တန္႔ရန္။
၁၅။ အားသာခ်က္ ႏွင့္ အားနည္းခ်က္ ( Strength & Weakness )
- အနည္းဆံုး ၂ ခ်က္
၁၆။ ေတာင္သူ၏ အျမင္ ( Farmer's Opinion )
- ညံ့ ( Poor )
- အသင့္အတင့္ညံ့ ( Medium - poor )
- အသင့္အတင့္ ( Medium )
- အသင့္အတင့္ေကာင္း ( Medium - good )
- ေကာင္း ( Good )
၁၇။ ေစ်းကြက္အေျခအေန ( Market )
- ညံ့ ( Poor )
- အသင့္အတင့္ညံ့ ( Medium - poor )
- အသင့္အတင့္ ( Medium )
- အသင့္အတင့္ေကာင္း ( Medium - good )
- ေကာင္း ( Good )
ခရမ္းခ်ဥ္တြင္ ဖ်က္ဆီးေသာ ဖ်က္ပိုးမ်ား ႏွင့္ အသံုးျပဳသင့္ေသာ ေဆးမ်ား
၁။ ရြက္ထြင္းပိုး
- ပံ ယူႏို ( Abamectin )
- ပံ တက္ ( Cartap )
- ပံ ဆိုင္မိုေဆာ့တက္ ( Cyromazine + Monosultap )
၂။ ေလွး
- ပံ ယူႏို ( Abamectin )
- ပံ တိပ္ ( Imidacloprid )
- ပံ ကလိုေဖာ့စ္ ( Chlopyrifos )
- ပံ ဗ်ဴဒါ ( Imidacloprid + Buprofezin )
၃။ ယင္ျဖဴ
- ပံ ဗ်ဴဒါ ( Imidacloprid + Buprofezin )
- ပံ တက္ ( Cartap )
- ပံ အီးေတာက္ ( Thiamethoxam )
- ပံ ကြန္ဘို
၄။ သီးလံုးေဖာက္ပိုး
- ပံ ၅၀၅ ( Cypermethrin + Chlopyrifos )
- ပံ လန္ဘာ ( Lambda-cyhalothrin )
- ပံ အင္ဒိုမက္ ( Indoxacarb + Emamectin Benzoate )
- ပံ ကြန္ဘို
ခရမ္းခ်ဥ္တြင္ က်ေရာက္ေသာ ေရာဂါမ်ား ႏွင့္ အသံုးျပုသင့္ေသာ ေဆးမ်ား
၁။ ဘက္တီးရီးယားပင္ညွိဳးေရာဂါ
- ပံ ကိုဆိုဒ္ ( Copper Oxychloride )
- ပံ က်ဴကာ ( Cuprous Oxide + Kasugamycin )
၂။ ဘက္တီးရီးယားအစက္အေျပာက္ေရာဂါ
- ပံ ကိုဆိုဒ္ ( Copper Oxychloride )
- ပံ က်ဴကာ ( Cuprous Oxide + Kasugamycin )
၃။ ေစာပင္နာက်ေရာဂါ
- ပံ ကိုေဇာလ္ ( Difenoconazole )
- ပံ မတ္ ၄၀ ( Difenoconazole + Propiconazole )
- ပံ အက္ဂ႐ိုဇက္ ( Mancozeb )
- ပံ အဲယားဘုန္း ( Chlorothalonil )
၄။ ေႏွာင္းပင္နာက်ေရာဂါ
- ပံ ပ႐ိုေမာ့ ( Dimethomorph )
- ပံ ပ႐ိုေဇာ ( Dimethomorph + Azoxystrobin )
- ပံ ေဖာ့စတိုင္း ( Fosetyl - aluminium )
- ပံ အိတ္စ္ထရာလဇီး ( Metalaxyl )
၅။ ခါးရိေရာဂါ
- ပံ ဘင္ဒါ ( Carbendazin )
- ပံ အိတ္စ္ထရာကပ္ ( Captan )
- ပံ ေဖာ့စတိုင္း ( Fosetyl - aluminium )
Min Ye Htun
Ref;
(1) Vagetable Gardening
(2) Tomato Evaluation Guideline
(3) Pests and Diseases of Solanaceous Crops
Best casino bonus codes 2021 | Free spins no deposit
ReplyDeleteFind a list of the casino bonus codes and promotions for 출장안마 United Kingdom players. Discover bonus codes for casinos with free spins no deposit on registration.How many free spins https://septcasino.com/review/merit-casino/ do you sol.edu.kg receive from the casino? · What are the bonuses worrione for United Kingdom players? · What are 바카라사이트 the free spins and promotions for United Kingdom players?