XXXXXXXXXXXXXXXXXXX UNICODE FONT XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
ဖာလာ စိုက်ပျိုးနည်း
မြန်မာအမည် – ဖာလာ
အင်္ဂလိပ်အမည် – CARDAMON
ရုက္ခဗေဒအမည် – ELETTARIA CARDAMOMUM MATON
မျိုးရင်း – ZINGIBERACEAE
မူရင်းဒေသ ___အိန္ဒိ်ယပြည်တောင်ပိုင်း၊
သီဟိုဠ်ကျွန်း။
အမျိုးအစား
ထင်ရှားသော ဖာလာမျိုးများ (တနည်းကမ္ဘာ့စျေးကွက်တွင် အရောင်းအဝယ်ပြုနေသော ဖာလာမျိုးများ) မှာ –
(၁) Mysore or Ceylon Mysore
(၂) Malabar or Ceylon Malabar
(၃) Mangalore
(၄) Aleppi or Alleppy တို့ုဖြစ်ပြီး ဒေသကို လိုက်၍ တမျိုးနှင့်တမျိုး အနည်းငယ်စီကွာခြား၏ ။
စိုက်ပျိုးသည့်ဒေသ
အိန္ဒိယနို်င်ငံနှင့် သီဟိုဠ်ကျွန်းတို့တွင် အများအပြား စိုက်ပျိုးကြသည်။ မြန်မာနိုင်ငံတွင် မွန်ုပြည်နယ်နှင့် ကရင်ပြည်နယ် တွင် စိုက်ပျိုး ကြသည်။
ပုံသဏ္ဍာန်
နှစ်ရှည်ခံ အမြဲစိမ်းလန်းသော အပင်ဖြစ်သည်။ ေမြအောက်ပင်စည်ရှိသည်။ အရွက်သည် လှံစွပ်ပုံသဏ္ဍာန်ရှိပြီး အလျား (၁) ပေမှ (၃) ပေအထိ ရှိသည်။ အနံ (၃)လက်မမှ (၆) လက်မ အထိ ကျယ်သည်။ ရွက်ပြားအစိမ်းရောင်ရှိသည်။ အချို့မျိုးတွင် အရွက် အပေါ်နှင့် အောက်မျက်နှာ နှစ်ရွက်စလုံးအမွှေးရှိသည်။ အချို့ ေပြာင်ချောနေသည်။ ပန်းပွင့်မှာ လိင်စုံပွင့် ဖြစ်၍ အဖြူရောင်ရှိပြီး၊ နှုတ်ခမ်းသား၀ါသည်။ အပင်ရင်း ေမြကြီးနားအထိကပ်၍ ပွင့်ကြသည်။ အသီး သုံးေမြှာင့်ပုံဆန်ဆန်ဖြစ်၍ အကန့် (၃) ကန့် ရှိသည်။ အကန့်များထဲတွင် စူးရှမွှေးကြိုင်သော အနံ့ရှိသည့်၊ အစေ့များပါရှိသည်။ အသီးတခုတွင် အစေ့ (၁၀) စေ့မှ (၁၅) စေ့ အထိ ပါရှိသည်။
ေမြအမျိုးအစား
ေမြဆွေးဓာတ်များပြီူ အစိုဓာတ် ထိန်းနိုင်သော ေမြမျိုးကိုနှစ်သက်သည်။ ေမြသားထုနက်၍ နုံးဆန်သော ေမြမျိုးတွင် ကောင်းစွာ စိုက်ပျိုးနိုင်သည်။ ရေဝပ်ခြင်းကို လုံးဝမကြိုက်သဖြင့်စိုက်မည့်နေရာသည် ဆင်ေခြလျောဖြစ်လျှင် ပိုကောင်းသည်။ အမြင့်ပေ (၂၅၀၀) မှ (၄၀၀၀) အတွင်း စိုက်ပျိုးနိုင်၏ ။
ရာသီဥတု
အပူချိန် (၆၀) ဒီဂရီဖာရင်ဟိုက်မှ (၉၅) ဒီဂရီဖာရင်ဟိုက်နှင့် မိုးရေချိန် (၆၀) လက်မ မှ (၁၅၀) လက်မအတွင်း ရှိသော ပူအိုက်စွတ်စိုသည့် ရာသီဥတုကို ကြိုက်နှစ်သက်သည်။
ေမြပြုပြင်နည်း
အရိပ်ရှိသော နေရာမျိုးကို ရွေးချယ်ပြီး ေမြပြုပြင်ရ၏ ။ ေမြပြုပြင်ရာတွင် စိုက်ပျိုးမည့်စနစ်ကို လိုက်၍ ေမြပြုပြင်မှု ကွာခြားသည်။ ကျင်း စနစ်ကို အသုံးပြုမည်ဆိုပါက တကျင်းနှင့် တကျင်း (၃) ပေ သို့မဟုတ် (၄) ပေခွာ၍ (၃)ပေပတ်လည် အကျယ် ကျင်းများတူးရမည်။ အတန်းလိုက် စိုက်စနစ်ကို သုံးမည်ဆိုပါက တတန်းလျှင် (၃) ပေမှ (၄) ပေ ခွာ၍ ထယ်ေကြာင်းပေးပြီး ထယ်ေကြာင်းတွင် ေမြသြဇာများထည့်၍ ေမြပြုပြင်ပေးရ၏ ။
အစေ့မှ ပျိုးထောင်စိုက်ပျိုးနည်ကိုသုံးမည်ဆိုပါက ပျိုးဘောင်ကို (၉) လက်မမှ (၁) ပေအထ်ိ အမြင့်ထား၍ အကျယ် (၂) ပေ၊ အရှည် (၁၂) ပေမှ (၁၅) ပေ ထားရသည်။ ရေထုတ် ရေသွင်းေမြာင်းများပြုလုပ်ရန် လိုသည်။ ကောင်းစွာ ဆွေးေမြ့ပြီး ပွသော ေမြဆွေး ထူထူခင်း ပေးရ၏ ။ ပျိုးဘောင်ကို အရိပ်ရစေရန် အတွက် (၅)ပေခန့် မြင့်သော စင်ထိုးပြီး အကိုင်းအခက်များကို မိုးပေးရ၏ ။
စိုက်ပျိုးချိန်
အသီးအများဆုံးခူးရသော စက်တင်ဘာလနှင့် အောက်တိုဘာလတွင် စိုက်ပျိုးရသည်။ အစေ့ကို ပျိုးလျှင် (၄၅) ရက် ကြာက အညှောက်ပေါက်၍ တနှစ်ကြာလျှင် (၁ ၁/၂) ပေ မြင့်လာသည်။
ပျိုးထောင်နည်း
ပျိုးပင်ကို အစေ့မှ လည်းကောင်း၊ အတက်မှ လည်းကောင်း ပျိုးယူနိုင်သည်။ အစေ့များမှ ပျိုးထောင်ရာတွင် အသီးခူူးပြီး ချက်ခြင်းစိုက်မှ အပင်ပေါက်နှုန်း ကောင်း၍ (၁ ၁/၂) လခန့်ကြာမှ စိုက်သော် အညှောင့်ထွက်မှု ၆၀ % ထိခိုက်၍ (၄) လခန့်ကြာပါက ၉၆% ထိ စိုက်နိုင်သည်။
အစေ့မှ ပျိုးထောင်နည်း
စိုက်ပျိုးမည့် မျိုးစေ့သည်ကောင်းစွာ ရင့်၍ ထွားကြိုင်းလတ်ဆတ်ပြီး ပိုးမွှားကင်းရန်လိုသည်။ အစေ့တွင် ကပ်နေသော ချွဲကျိသည့် အရည်များကို ပြာဖြင့်ပွတ်၍ နေရိပ်တွင် အေခြာက်လှမ်းပြီး ချက်ခြင်း စိုက်ရ၏ ။ အစေ့မှ အပင်ပေါက်ရန် (၂)လ မှ (၃) လ အထိ ကြာတတ်သည်။ အစေ့များကို လက်နှင့်ကြဲပြီး ထွန်ခြစ်နှင့်ဆွဲပေးရမည်။ အပေါ်မှ မြက်ေခြာက်၊ ကောက်ရိုးေခြာက်များအုပ်ပေးရမည်။
အတက်ဖဲ့၍ စိုက်ပျိုးနည်း
ပင်တက်များအား ဖဲ့၍စိုက်ပျိုးလျှင် ေမြမှ ဖော်ပြီးပြီးခြင်း စိုက်ရ၏ ။ အတက်စိုက်ရာတွင် လေဒဏ် ခံနိုင်ရန် တုတ်ချောင်းနှင့် ချည်ပေးရ၏ ။ အမြစ်ထွက်က စိုက်ထူထားသော ထုတ်ကိုဖယ်ပစ်နိုင်သည်။
စိုက်ပျိုးနည်း
ကျင်းစနစ်ဖြစ်ပါက အသင့်တူးထားသော ကျင်းများထဲသို့ ဧပြီလ၊ မေလခန့်တွင် ပျိုးပင်များချ၍ စိုက်ရသည်။ ကျင်းထဲသို့ အပေါ်ေမြတခြား၊ အောက်ေမြတခြား သစ်ဆွေးေမြနှင့်ရော၍ ထည့််ရသည်။ အိန္ဒိယပြည်တောင်ပိုင်းတွင် အမြင့်ပေ (၂၀၀၀) မှ (၅၀၀၀) အထိ တောင်ကုန်း တောင်တန်းများတွင် တောရှင်းထားသောနေရာများ၌ အရိပ်ရအောင် ပြုလုပ်ပြီး ဖာလာပင်များကို စိုက်ပျိုးကြသည်။
အပင်ပြုစုနည်း
လေကာပင်များ စိုက်ပျိုးပေးရမည်။ ပေါင်းပင်များကို ရှင်းပေးပြီး ေမြမကြာခဏ ဆွပေးရ၏ ။ ေမြကို ဆွရာတွင် ေမြအပေါ်ယံတွင်သာ ဆွရ၏ ။ ရေကို ဂရုစိုက် သွင်းပေးရန် အရေးကြီး၏ ။
ဆွတ်ခူးနည်း
ပျိုးပင်များ စိုက်ခင်းသို့ ရွှေ့့စိုက်ပြီး အကြာပန်းစပွင့်၏ ။ သီဟိုဠ်တွင် တနှစ်ပတ်လုံးနီးပါး အပွင့်ပွင့်သည်။ အဓိကအားဖြင့် ဇန်နဝါရီလမှ မေလအထိ ပွင့်သည်။ သြဂုတ်လကုန်တွင် စတင်ခူးပြီး ဧပြီလမတိုင်ခင်အထိ ဆက်လက်ဆွတ်ခူးသွားသည်။ အောက်တိုဘာလမှ ဒီဇင်ဘာလအတွင် အသီးအများဆုံး ဆွတ်ခူးရရှိ၏ ။ အသီးများဆွတ်ခူးရာတွင် အထူးဂရုပြုခူးရသည်။ အသီးများမမှည့်မီ ကပ်ကျေးဖြင့် အညှာကို ဖြတ်ယူရသည်။ မှည့်သွားပါက အပ်ကွဲသွားသည်။ အဝါရောင်သို့ ေပြာင်းခါစတွင် စောစော ဆွတ်ခူးလျှင် သာလွန်ကောင်းမွန်သော အသီးများရသည်။
အေခြာက်လှန်းခြင်း
ဆွတ်ခူးပြီး အသီးများကို သဲ၊ ဖုံစသည်များ သန့်စင်ပြီး ရိုးရိုးနေလှန်း၍၄င်း၊ မီးအပူပေး၍၄င်း၊ အေခြာက်ခံ၏ ။ စတင်အသီးခူးချိန်သည် သြဂုတ်လဖြစ်၍ မိုးတွင်းဖြစ်သောေကြာင့် နေလှန်းရန် အခက်အခဲများသော အားဖြင့် အေခြာက်ခံကြသည်။ မီးဖြင့် အေခြာက်ခံရာတွင် အသီးများအားမကြာခဏ အထက်အောက်လှန်ပေးရသည်။ (၁၂) နာရီခန့်ကြာသော် အသီးမျာလုံလောက်စွာ ေခြာက်သွေ့သည်။ ဤနည်းတွင် အသီးများအရောင်လှပခြင်းမရှိ။ အစိမ်းရောင်အနည်းငယ်ကျန်သည်။
အသီးများကို အရောင်းအဝယ်ပြုလုပ်ရာတွင် အရောင်သည် အရေးကြီး၏ ။ အညိုရောင်အသီးကို အလိုရှိသော် ခက်ပါးပါးဖြန့်ပြီး မကြာခဏမလှန်ပဲ ထားခြင်းဖြင့် မီးရှိန်ပိုမိုရပြီး ညိုလာသည်။ နေဖြင့်အေခြာက်လှန်းပါက (၃ -၄) နေလှန်းရသည်။ နေ့တွင်နေလှန်း၍ ညတွင် အအေးခံ၏ ။ စိုလိုက် ေခြာက်လိုက်ဖြင့် အသီးရောင်တဖြည်းဖြည်း ကျွတ်သွားမည်။ အချို့နေလှန်းစဉ် အသီးများအပေါ် ရေမကြာခဏ ဆွတ်ပေးပြီး ေခြာက်သွားပါက တစ်ဖန် ပြန်ဆွတ်ပေးရ၏ ။ လိုသော အရောင်ရလျှင် နောက်တစ်နေ့နေပြပြီး ေခြာက်သွားပါက တစ်ဖန်ရေဆွတ်ပေးရသည်။ လိုသောအရောင်ရလျှင် နောက်တနေ့ နေပြပြီး သိမ်းထားသည်။
အညှာများ ဖြတ်ခြင်းနှင့် အဆင့်ခွဲခြင်း
အသီးအညှာများကို လက်ဖြင့် သို့မဟုတ် စက်ကရိယာဖြင့် ချွေဖြတ်ပစ်ရသည်။ ထို့နောက် အသီးကို အရောင်ပေါ်မူတည်၍ အကြီး အလတ် များပေါ်တင်၍ ကန့်ခိုး၊ ကန့်ငွေ့များ လွှတ်ပေးပြီးနောက် ထုပ်ပိုးပြီး နိုင်ငံခြားသို့ တင်ပို့သည်။
အသုံးးပြုခြင်း
မီးယပ်ငုပ်ခြင်း၊ ထိန်ကျန်ခြင်းနှင့် မီးယပ်သွေးဆုံးရောဂါများအတွက် ဖော်စပ်သော သွေးဆေးများတွင် လည်းကောင်း၊ ကျောက်ငန်း၊ ကျောက်ရူးရောဂါအတွက် ဖော်စပ်သော ကျောက်ဆေးများတွင် လည်းကောင်း၊ အပူ အပွင့်ဆေး၊ အစာေကြ ဆေး နှင့် လေဆေးများဖော်စပ်ရာတွင် လည်းကောင်း၊ ဖာလာကို ထည့်သွင်းဖော်စပ်သုံးသည်။
ချောင်းဆိုးခြင်း၊ ရင်ကြပ်ခြင်း၊ လည်ချောင်းနာခြင်းစသော ရောဂါများ အတွက် ဖာလာစေ့ကို ကြိတ်ပြီး ပျားရည်နှင့် ရော၍ လျှက်ပေးရသည်။
အစားအသောက် အနေနှင့် ဒန်ပေါက်ထမင်း၊ ချက်ရာ၌လည်းကောင်း၊ ဟင်းမွှေး မဆလာတွင် လည်းကောင်း ထည့်သွင်းအသုံးပြုကြသည်။
စိုက်ပျိုးသုတ ပစ္စယ
XXXXXXXXXXXXXX ZAWGYI FONT XXXXXXXXXXXXXXXXXXမြန်မာအမည် – ဖာလာ
အင်္ဂလိပ်အမည် – CARDAMON
ရုက္ခဗေဒအမည် – ELETTARIA CARDAMOMUM MATON
မျိုးရင်း – ZINGIBERACEAE
မူရင်းဒေသ ___အိန္ဒိ်ယပြည်တောင်ပိုင်း၊
သီဟိုဠ်ကျွန်း။
အမျိုးအစား
ထင်ရှားသော ဖာလာမျိုးများ (တနည်းကမ္ဘာ့စျေးကွက်တွင် အရောင်းအဝယ်ပြုနေသော ဖာလာမျိုးများ) မှာ –
(၁) Mysore or Ceylon Mysore
(၂) Malabar or Ceylon Malabar
(၃) Mangalore
(၄) Aleppi or Alleppy တို့ုဖြစ်ပြီး ဒေသကို လိုက်၍ တမျိုးနှင့်တမျိုး အနည်းငယ်စီကွာခြား၏ ။
စိုက်ပျိုးသည့်ဒေသ
အိန္ဒိယနို်င်ငံနှင့် သီဟိုဠ်ကျွန်းတို့တွင် အများအပြား စိုက်ပျိုးကြသည်။ မြန်မာနိုင်ငံတွင် မွန်ုပြည်နယ်နှင့် ကရင်ပြည်နယ် တွင် စိုက်ပျိုး ကြသည်။
ပုံသဏ္ဍာန်
နှစ်ရှည်ခံ အမြဲစိမ်းလန်းသော အပင်ဖြစ်သည်။ ေမြအောက်ပင်စည်ရှိသည်။ အရွက်သည် လှံစွပ်ပုံသဏ္ဍာန်ရှိပြီး အလျား (၁) ပေမှ (၃) ပေအထိ ရှိသည်။ အနံ (၃)လက်မမှ (၆) လက်မ အထိ ကျယ်သည်။ ရွက်ပြားအစိမ်းရောင်ရှိသည်။ အချို့မျိုးတွင် အရွက် အပေါ်နှင့် အောက်မျက်နှာ နှစ်ရွက်စလုံးအမွှေးရှိသည်။ အချို့ ေပြာင်ချောနေသည်။ ပန်းပွင့်မှာ လိင်စုံပွင့် ဖြစ်၍ အဖြူရောင်ရှိပြီး၊ နှုတ်ခမ်းသား၀ါသည်။ အပင်ရင်း ေမြကြီးနားအထိကပ်၍ ပွင့်ကြသည်။ အသီး သုံးေမြှာင့်ပုံဆန်ဆန်ဖြစ်၍ အကန့် (၃) ကန့် ရှိသည်။ အကန့်များထဲတွင် စူးရှမွှေးကြိုင်သော အနံ့ရှိသည့်၊ အစေ့များပါရှိသည်။ အသီးတခုတွင် အစေ့ (၁၀) စေ့မှ (၁၅) စေ့ အထိ ပါရှိသည်။
ေမြအမျိုးအစား
ေမြဆွေးဓာတ်များပြီူ အစိုဓာတ် ထိန်းနိုင်သော ေမြမျိုးကိုနှစ်သက်သည်။ ေမြသားထုနက်၍ နုံးဆန်သော ေမြမျိုးတွင် ကောင်းစွာ စိုက်ပျိုးနိုင်သည်။ ရေဝပ်ခြင်းကို လုံးဝမကြိုက်သဖြင့်စိုက်မည့်နေရာသည် ဆင်ေခြလျောဖြစ်လျှင် ပိုကောင်းသည်။ အမြင့်ပေ (၂၅၀၀) မှ (၄၀၀၀) အတွင်း စိုက်ပျိုးနိုင်၏ ။
ရာသီဥတု
အပူချိန် (၆၀) ဒီဂရီဖာရင်ဟိုက်မှ (၉၅) ဒီဂရီဖာရင်ဟိုက်နှင့် မိုးရေချိန် (၆၀) လက်မ မှ (၁၅၀) လက်မအတွင်း ရှိသော ပူအိုက်စွတ်စိုသည့် ရာသီဥတုကို ကြိုက်နှစ်သက်သည်။
ေမြပြုပြင်နည်း
အရိပ်ရှိသော နေရာမျိုးကို ရွေးချယ်ပြီး ေမြပြုပြင်ရ၏ ။ ေမြပြုပြင်ရာတွင် စိုက်ပျိုးမည့်စနစ်ကို လိုက်၍ ေမြပြုပြင်မှု ကွာခြားသည်။ ကျင်း စနစ်ကို အသုံးပြုမည်ဆိုပါက တကျင်းနှင့် တကျင်း (၃) ပေ သို့မဟုတ် (၄) ပေခွာ၍ (၃)ပေပတ်လည် အကျယ် ကျင်းများတူးရမည်။ အတန်းလိုက် စိုက်စနစ်ကို သုံးမည်ဆိုပါက တတန်းလျှင် (၃) ပေမှ (၄) ပေ ခွာ၍ ထယ်ေကြာင်းပေးပြီး ထယ်ေကြာင်းတွင် ေမြသြဇာများထည့်၍ ေမြပြုပြင်ပေးရ၏ ။
အစေ့မှ ပျိုးထောင်စိုက်ပျိုးနည်ကိုသုံးမည်ဆိုပါက ပျိုးဘောင်ကို (၉) လက်မမှ (၁) ပေအထ်ိ အမြင့်ထား၍ အကျယ် (၂) ပေ၊ အရှည် (၁၂) ပေမှ (၁၅) ပေ ထားရသည်။ ရေထုတ် ရေသွင်းေမြာင်းများပြုလုပ်ရန် လိုသည်။ ကောင်းစွာ ဆွေးေမြ့ပြီး ပွသော ေမြဆွေး ထူထူခင်း ပေးရ၏ ။ ပျိုးဘောင်ကို အရိပ်ရစေရန် အတွက် (၅)ပေခန့် မြင့်သော စင်ထိုးပြီး အကိုင်းအခက်များကို မိုးပေးရ၏ ။
စိုက်ပျိုးချိန်
အသီးအများဆုံးခူးရသော စက်တင်ဘာလနှင့် အောက်တိုဘာလတွင် စိုက်ပျိုးရသည်။ အစေ့ကို ပျိုးလျှင် (၄၅) ရက် ကြာက အညှောက်ပေါက်၍ တနှစ်ကြာလျှင် (၁ ၁/၂) ပေ မြင့်လာသည်။
ပျိုးထောင်နည်း
ပျိုးပင်ကို အစေ့မှ လည်းကောင်း၊ အတက်မှ လည်းကောင်း ပျိုးယူနိုင်သည်။ အစေ့များမှ ပျိုးထောင်ရာတွင် အသီးခူူးပြီး ချက်ခြင်းစိုက်မှ အပင်ပေါက်နှုန်း ကောင်း၍ (၁ ၁/၂) လခန့်ကြာမှ စိုက်သော် အညှောင့်ထွက်မှု ၆၀ % ထိခိုက်၍ (၄) လခန့်ကြာပါက ၉၆% ထိ စိုက်နိုင်သည်။
အစေ့မှ ပျိုးထောင်နည်း
စိုက်ပျိုးမည့် မျိုးစေ့သည်ကောင်းစွာ ရင့်၍ ထွားကြိုင်းလတ်ဆတ်ပြီး ပိုးမွှားကင်းရန်လိုသည်။ အစေ့တွင် ကပ်နေသော ချွဲကျိသည့် အရည်များကို ပြာဖြင့်ပွတ်၍ နေရိပ်တွင် အေခြာက်လှမ်းပြီး ချက်ခြင်း စိုက်ရ၏ ။ အစေ့မှ အပင်ပေါက်ရန် (၂)လ မှ (၃) လ အထိ ကြာတတ်သည်။ အစေ့များကို လက်နှင့်ကြဲပြီး ထွန်ခြစ်နှင့်ဆွဲပေးရမည်။ အပေါ်မှ မြက်ေခြာက်၊ ကောက်ရိုးေခြာက်များအုပ်ပေးရမည်။
အတက်ဖဲ့၍ စိုက်ပျိုးနည်း
ပင်တက်များအား ဖဲ့၍စိုက်ပျိုးလျှင် ေမြမှ ဖော်ပြီးပြီးခြင်း စိုက်ရ၏ ။ အတက်စိုက်ရာတွင် လေဒဏ် ခံနိုင်ရန် တုတ်ချောင်းနှင့် ချည်ပေးရ၏ ။ အမြစ်ထွက်က စိုက်ထူထားသော ထုတ်ကိုဖယ်ပစ်နိုင်သည်။
စိုက်ပျိုးနည်း
ကျင်းစနစ်ဖြစ်ပါက အသင့်တူးထားသော ကျင်းများထဲသို့ ဧပြီလ၊ မေလခန့်တွင် ပျိုးပင်များချ၍ စိုက်ရသည်။ ကျင်းထဲသို့ အပေါ်ေမြတခြား၊ အောက်ေမြတခြား သစ်ဆွေးေမြနှင့်ရော၍ ထည့််ရသည်။ အိန္ဒိယပြည်တောင်ပိုင်းတွင် အမြင့်ပေ (၂၀၀၀) မှ (၅၀၀၀) အထိ တောင်ကုန်း တောင်တန်းများတွင် တောရှင်းထားသောနေရာများ၌ အရိပ်ရအောင် ပြုလုပ်ပြီး ဖာလာပင်များကို စိုက်ပျိုးကြသည်။
အပင်ပြုစုနည်း
လေကာပင်များ စိုက်ပျိုးပေးရမည်။ ပေါင်းပင်များကို ရှင်းပေးပြီး ေမြမကြာခဏ ဆွပေးရ၏ ။ ေမြကို ဆွရာတွင် ေမြအပေါ်ယံတွင်သာ ဆွရ၏ ။ ရေကို ဂရုစိုက် သွင်းပေးရန် အရေးကြီး၏ ။
ဆွတ်ခူးနည်း
ပျိုးပင်များ စိုက်ခင်းသို့ ရွှေ့့စိုက်ပြီး အကြာပန်းစပွင့်၏ ။ သီဟိုဠ်တွင် တနှစ်ပတ်လုံးနီးပါး အပွင့်ပွင့်သည်။ အဓိကအားဖြင့် ဇန်နဝါရီလမှ မေလအထိ ပွင့်သည်။ သြဂုတ်လကုန်တွင် စတင်ခူးပြီး ဧပြီလမတိုင်ခင်အထိ ဆက်လက်ဆွတ်ခူးသွားသည်။ အောက်တိုဘာလမှ ဒီဇင်ဘာလအတွင် အသီးအများဆုံး ဆွတ်ခူးရရှိ၏ ။ အသီးများဆွတ်ခူးရာတွင် အထူးဂရုပြုခူးရသည်။ အသီးများမမှည့်မီ ကပ်ကျေးဖြင့် အညှာကို ဖြတ်ယူရသည်။ မှည့်သွားပါက အပ်ကွဲသွားသည်။ အဝါရောင်သို့ ေပြာင်းခါစတွင် စောစော ဆွတ်ခူးလျှင် သာလွန်ကောင်းမွန်သော အသီးများရသည်။
အေခြာက်လှန်းခြင်း
ဆွတ်ခူးပြီး အသီးများကို သဲ၊ ဖုံစသည်များ သန့်စင်ပြီး ရိုးရိုးနေလှန်း၍၄င်း၊ မီးအပူပေး၍၄င်း၊ အေခြာက်ခံ၏ ။ စတင်အသီးခူးချိန်သည် သြဂုတ်လဖြစ်၍ မိုးတွင်းဖြစ်သောေကြာင့် နေလှန်းရန် အခက်အခဲများသော အားဖြင့် အေခြာက်ခံကြသည်။ မီးဖြင့် အေခြာက်ခံရာတွင် အသီးများအားမကြာခဏ အထက်အောက်လှန်ပေးရသည်။ (၁၂) နာရီခန့်ကြာသော် အသီးမျာလုံလောက်စွာ ေခြာက်သွေ့သည်။ ဤနည်းတွင် အသီးများအရောင်လှပခြင်းမရှိ။ အစိမ်းရောင်အနည်းငယ်ကျန်သည်။
အသီးများကို အရောင်းအဝယ်ပြုလုပ်ရာတွင် အရောင်သည် အရေးကြီး၏ ။ အညိုရောင်အသီးကို အလိုရှိသော် ခက်ပါးပါးဖြန့်ပြီး မကြာခဏမလှန်ပဲ ထားခြင်းဖြင့် မီးရှိန်ပိုမိုရပြီး ညိုလာသည်။ နေဖြင့်အေခြာက်လှန်းပါက (၃ -၄) နေလှန်းရသည်။ နေ့တွင်နေလှန်း၍ ညတွင် အအေးခံ၏ ။ စိုလိုက် ေခြာက်လိုက်ဖြင့် အသီးရောင်တဖြည်းဖြည်း ကျွတ်သွားမည်။ အချို့နေလှန်းစဉ် အသီးများအပေါ် ရေမကြာခဏ ဆွတ်ပေးပြီး ေခြာက်သွားပါက တစ်ဖန် ပြန်ဆွတ်ပေးရ၏ ။ လိုသော အရောင်ရလျှင် နောက်တစ်နေ့နေပြပြီး ေခြာက်သွားပါက တစ်ဖန်ရေဆွတ်ပေးရသည်။ လိုသောအရောင်ရလျှင် နောက်တနေ့ နေပြပြီး သိမ်းထားသည်။
အညှာများ ဖြတ်ခြင်းနှင့် အဆင့်ခွဲခြင်း
အသီးအညှာများကို လက်ဖြင့် သို့မဟုတ် စက်ကရိယာဖြင့် ချွေဖြတ်ပစ်ရသည်။ ထို့နောက် အသီးကို အရောင်ပေါ်မူတည်၍ အကြီး အလတ် များပေါ်တင်၍ ကန့်ခိုး၊ ကန့်ငွေ့များ လွှတ်ပေးပြီးနောက် ထုပ်ပိုးပြီး နိုင်ငံခြားသို့ တင်ပို့သည်။
အသုံးးပြုခြင်း
မီးယပ်ငုပ်ခြင်း၊ ထိန်ကျန်ခြင်းနှင့် မီးယပ်သွေးဆုံးရောဂါများအတွက် ဖော်စပ်သော သွေးဆေးများတွင် လည်းကောင်း၊ ကျောက်ငန်း၊ ကျောက်ရူးရောဂါအတွက် ဖော်စပ်သော ကျောက်ဆေးများတွင် လည်းကောင်း၊ အပူ အပွင့်ဆေး၊ အစာေကြ ဆေး နှင့် လေဆေးများဖော်စပ်ရာတွင် လည်းကောင်း၊ ဖာလာကို ထည့်သွင်းဖော်စပ်သုံးသည်။
ချောင်းဆိုးခြင်း၊ ရင်ကြပ်ခြင်း၊ လည်ချောင်းနာခြင်းစသော ရောဂါများ အတွက် ဖာလာစေ့ကို ကြိတ်ပြီး ပျားရည်နှင့် ရော၍ လျှက်ပေးရသည်။
အစားအသောက် အနေနှင့် ဒန်ပေါက်ထမင်း၊ ချက်ရာ၌လည်းကောင်း၊ ဟင်းမွှေး မဆလာတွင် လည်းကောင်း ထည့်သွင်းအသုံးပြုကြသည်။
စိုက်ပျိုးသုတ ပစ္စယ
ဖာလာ စိုက္ပ်ိဳးနည္း
ျမန္မာအမည္ – ဖာလာ
အဂၤလိပ္အမည္ – CARDAMON
ရုကၡေဗဒအမည္ – ELETTARIA CARDAMOMUM MATON
မ်ိဳးရင္း – ZINGIBERACEAE
မူရင္းေဒသ ___အိႏၵိ္ယျပည္ေတာင္ပိုင္း၊
သီဟိုဠ္ကၽြန္း။
အဂၤလိပ္အမည္ – CARDAMON
ရုကၡေဗဒအမည္ – ELETTARIA CARDAMOMUM MATON
မ်ိဳးရင္း – ZINGIBERACEAE
မူရင္းေဒသ ___အိႏၵိ္ယျပည္ေတာင္ပိုင္း၊
သီဟိုဠ္ကၽြန္း။
အမ်ိဳးအစား
ထင္ရွားေသာ ဖာလာမ်ိဳးမ်ား (တနည္းကမာၻ႕ေစ်းကြက္တြင္ အေရာင္းအ၀ယ္ျပဳေနေသာ ဖာလာမ်ိဳးမ်ား) မွာ –
(၁) Mysore or Ceylon Mysore
(၂) Malabar or Ceylon Malabar
(၃) Mangalore
(၄) Aleppi or Alleppy တုိ႔ုျဖစ္ၿပီး ေဒသကို လိုက္၍ တမ်ိဳးႏွင့္တမ်ိဳး အနည္းငယ္စီကြာျခား၏ ။
စိုက္ပ်ိဳးသည့္ေဒသ
အိႏၵိယႏို္င္ငံႏွင့္ သီဟိုဠ္ကၽြန္းတို႔တြင္ အမ်ားအျပား
စိုက္ပ်ိဳးၾကသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ မြန္ုျပည္နယ္ႏွင့္
ကရင္ျပည္နယ္ တြင္ စိုက္ပ်ိဳး ၾကသည္။
ပံုသ႑ာန္
ႏွစ္ရွည္ခံ အၿမဲစိမ္းလန္းေသာ အပင္ျဖစ္သည္။
ေျမေအာက္ပင္စည္ရွိသည္။ အရြက္သည္ လွံစြပ္ပံုသ႑ာန္ရွိၿပီး
အလ်ား (၁) ေပမွ (၃) ေပအထိ ရွိသည္။ အနံ (၃)လက္မမွ (၆) လက္မ အထိ
က်ယ္သည္။ ရြက္ျပားအစိမ္းေရာင္ရွိသည္။ အခ်ိဳ႕မ်ိဳးတြင္ အရြက္
အေပၚႏွင့္ ေအာက္မ်က္ႏွာ ႏွစ္ရြက္စလံုးအေမႊးရွိသည္။ အခ်ိဳ႕
ေျပာင္ေခ်ာေနသည္။ ပန္းပြင့္မွာ လိင္စံုပြင့္ ျဖစ္၍
အျဖဴေရာင္ရွိၿပီး၊ ႏႈတ္ခမ္းသား၀ါသည္။ အပင္ရင္း
ေျမႀကီးနားအထိကပ္၍ ပြင့္ၾကသည္။ အသီး
သံုးေျမွာင့္ပံုဆန္ဆန္ျဖစ္၍ အကန္႔ (၃) ကန္႔ ရွိသည္။
အကန္႔မ်ားထဲတြင္ စူးရွေမႊးႀကိဳင္ေသာ အနံ႔ရွိသည့္၊
အေစ့မ်ားပါရွိသည္။ အသီးတခုတြင္ အေစ့ (၁၀) ေစ့မွ (၁၅) ေစ့ အထိ
ပါရွိသည္။
ေျမအမ်ိဳးအစား
ေျမေဆြးဓာတ္မ်ားၿပီူ အစိုဓာတ္ ထိန္းႏိုင္ေသာ
ေျမမ်ိဳးကိုႏွစ္သက္သည္။ ေျမသားထုနက္၍ ႏံုးဆန္ေသာ
ေျမမ်ိဳးတြင္ ေကာင္းစြာ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္သည္။
ေရ၀ပ္ျခင္းကို လံုး၀မႀကိဳက္သျဖင့္စိုက္မည့္ေနရာသည္
ဆင္ေျခေလ်ာျဖစ္လွ်င္ ပိုေကာင္းသည္။ အျမင့္ေပ (၂၅၀၀) မွ
(၄၀၀၀) အတြင္း စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္၏ ။
ရာသီဥတု
အပူခ်ိန္ (၆၀) ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွ (၉၅) ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ႏွင့္
မိုးေရခ်ိန္ (၆၀) လက္မ မွ (၁၅၀) လက္မအတြင္း ရွိေသာ
ပူအိုက္စြတ္စိုသည့္ ရာသီဥတုကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သည္။
ေျမျပဳျပင္နည္း
အရိပ္ရွိေသာ ေနရာမ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္ၿပီး ေျမျပဳျပင္ရ၏ ။
ေျမျပဳျပင္ရာတြင္ စိုက္ပ်ိဳးမည့္စနစ္ကို လိုက္၍
ေျမျပဳျပင္မႈ ကြာျခားသည္။ က်င္း စနစ္ကို အသံုးျပဳမည္ဆိုပါက
တက်င္းႏွင့္ တက်င္း (၃) ေပ သို႔မဟုတ္ (၄) ေပခြာ၍
(၃)ေပပတ္လည္ အက်ယ္ က်င္းမ်ားတူးရမည္။ အတန္းလိုက္
စိုက္စနစ္ကို သံုးမည္ဆိုပါက တတန္းလွ်င္ (၃) ေပမွ (၄) ေပ ခြာ၍
ထယ္ေၾကာင္းေပးၿပီး ထယ္ေၾကာင္းတြင္ ေျမၾသဇာမ်ားထည့္၍
ေျမျပဳျပင္ေပးရ၏ ။
အေစ့မွ ပ်ိဳးေထာင္စိုက္ပ်ိဳးနည္ကိုသံုးမည္ဆိုပါက
ပ်ိဳးေဘာင္ကို (၉) လက္မမွ (၁) ေပအထ္ိ အျမင့္ထား၍ အက်ယ္ (၂)
ေပ၊ အရွည္ (၁၂) ေပမွ (၁၅) ေပ ထားရသည္။ ေရထုတ္
ေရသြင္းေျမာင္းမ်ားျပဳလုပ္ရန္ လိုသည္။ ေကာင္းစြာ
ေဆြးေျမ႔ၿပီး ပြေသာ ေျမေဆြး ထူထူခင္း ေပးရ၏ ။
ပ်ိဳးေဘာင္ကို အရိပ္ရေစရန္ အတြက္ (၅)ေပခန္႔ ျမင့္ေသာ
စင္ထိုးၿပီး အကိုင္းအခက္မ်ားကို မိုးေပးရ၏ ။
စိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္
အသီးအမ်ားဆံုးခူးရေသာ စက္တင္ဘာလႏွင့္ ေအာက္တိုဘာလတြင္
စိုက္ပ်ိဳးရသည္။ အေစ့ကို ပ်ိဳးလွ်င္ (၄၅) ရက္ ၾကာက
အေညွာက္ေပါက္၍ တႏွစ္ၾကာလွ်င္ (၁ ၁/၂) ေပ ျမင့္လာသည္။
ပ်ိဳးေထာင္နည္း
ပ်ိဳးပင္ကို အေစ့မွ လည္းေကာင္း၊ အတက္မွ လည္းေကာင္း
ပ်ိဳးယူႏိုင္သည္။ အေစ့မ်ားမွ ပ်ိဳးေထာင္ရာတြင္ အသီးခူူးၿပီး
ခ်က္ျခင္းစိုက္မွ အပင္ေပါက္ႏႈန္း ေကာင္း၍ (၁ ၁/၂)
လခန္႔ၾကာမွ စိုက္ေသာ္ အေညွာင့္ထြက္မႈ ၆၀ % ထိခုိက္၍ (၄)
လခန္႔ၾကာပါက ၉၆% ထိ စိုက္ႏိုင္သည္။
အေစ့မွ ပ်ိဳးေထာင္နည္း
စိုက္ပ်ိဳးမည့္ မ်ိဳးေစ့သည္ေကာင္းစြာ ရင့္၍
ထြားႀကိဳင္းလတ္ဆတ္ၿပီး ပိုးမႊားကင္းရန္လိုသည္။ အေစ့တြင္
ကပ္ေနေသာ ခၽြဲက်ိသည့္ အရည္မ်ားကို ျပာျဖင့္ပြတ္၍ ေနရိပ္တြင္
အေျခာက္လွမ္းၿပီး ခ်က္ျခင္း စိုက္ရ၏ ။ အေစ့မွ
အပင္ေပါက္ရန္ (၂)လ မွ (၃) လ အထိ ၾကာတတ္သည္။ အေစ့မ်ားကို
လက္ႏွင့္ႀကဲၿပီး ထြန္ျခစ္ႏွင့္ဆြဲေပးရမည္။ အေပၚမွ
ျမက္ေျခာက္၊ ေကာက္ရိုးေျခာက္မ်ားအုပ္ေပးရမည္။
အတက္ဖဲ့၍ စိုက္ပ်ိဳးနည္း
ပင္တက္မ်ားအား ဖဲ့၍စိုက္ပ်ိဳးလွ်င္ ေျမမွ
ေဖာ္ၿပီးၿပီးျခင္း စိုက္ရ၏ ။ အတက္စိုက္ရာတြင္ ေလဒဏ္
ခံႏိုင္ရန္ တုတ္ေခ်ာင္းႏွင့္ ခ်ည္ေပးရ၏ ။ အျမစ္ထြက္က
စိုက္ထူထားေသာ ထုတ္ကိုဖယ္ပစ္ႏိုင္သည္။
စိုက္ပ်ိဳးနည္း
က်င္းစနစ္ျဖစ္ပါက အသင့္တူးထားေသာ က်င္းမ်ားထဲသို႔ ဧၿပီလ၊
ေမလခန္႔တြင္ ပ်ိဳးပင္မ်ားခ်၍ စိုက္ရသည္။ က်င္းထဲသို႔
အေပၚေျမတျခား၊ ေအာက္ေျမတျခား သစ္ေဆြးေျမႏွင့္ေရာ၍
ထည့္္ရသည္။ အိႏၵိယျပည္ေတာင္ပိုင္းတြင္ အျမင့္ေပ (၂၀၀၀) မွ
(၅၀၀၀) အထိ ေတာင္ကုန္း ေတာင္တန္းမ်ားတြင္
ေတာရွင္းထားေသာေနရာမ်ား၌ အရိပ္ရေအာင္ ျပဳလုပ္ၿပီး
ဖာလာပင္မ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးၾကသည္။
အပင္ျပဳစုနည္း
ေလကာပင္မ်ား စိုက္ပ်ိဳးေပးရမည္။ ေပါင္းပင္မ်ားကို
ရွင္းေပးၿပီး ေျမမၾကာခဏ ဆြေပးရ၏ ။ ေျမကို ဆြရာတြင္
ေျမအေပၚယံတြင္သာ ဆြရ၏ ။ ေရကို ဂရုစိုက္ သြင္းေပးရန္
အေရးႀကီး၏ ။
ဆြတ္ခူးနည္း
ပ်ိဳးပင္မ်ား စိုက္ခင္းသို႔ ေရႊ႔႕စိုက္ၿပီး
အၾကာပန္းစပြင့္၏ ။ သီဟိုဠ္တြင္ တႏွစ္ပတ္လံုးနီးပါး
အပြင့္ပြင့္သည္။ အဓိကအားျဖင့္ ဇန္န၀ါရီလမွ ေမလအထိ ပြင့္သည္။
ၾသဂုတ္လကုန္တြင္ စတင္ခူးၿပီး ဧၿပီလမတိုင္ခင္အထိ
ဆက္လက္ဆြတ္ခူးသြားသည္။ ေအာက္တိုဘာလမွ ဒီဇင္ဘာလအတြင္
အသီးအမ်ားဆံုး ဆြတ္ခူးရရွိ၏ ။ အသီးမ်ားဆြတ္ခူးရာတြင္
အထူးဂရုျပဳခူးရသည္။ အသီးမ်ားမမွည့္မီ ကပ္ေက်းျဖင့္ အညွာကို
ျဖတ္ယူ၇သည္။ မွည့္သြားပါက အပ္ကြဲသြားသည္။ အ၀ါေရာင္သို႔
ေျပာင္းခါစတြင္ ေစာေစာ ဆြတ္ခူးလွ်င္ သာလြန္ေကာင္းမြန္ေသာ
အသီးမ်ားရသည္။
အေျခာက္လွန္းျခင္း
ဆြတ္ခူးၿပီး အသီးမ်ားကို သဲ၊ ဖံုစသည္မ်ား သန္႔စင္ၿပီး
ရိုးရိုးေနလွန္း၍၄င္း၊ မီးအပူေပး၍၄င္း၊ အေျခာက္ခံ၏ ။
စတင္အသီးခူးခ်ိန္သည္ ၾသဂုတ္လျဖစ္၍
မိုးတြင္းျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ေနလွန္းရန္ အခက္အခဲမ်ားေသာ
အားျဖင့္ အေျခာက္ခံၾကသည္။ မီးျဖင့္ အေျခာက္ခံရာတြင္
အသီးမ်ားအားမၾကာခဏ အထက္ေအာက္လွန္ေပးရသည္။ (၁၂)
နာရီခန္႔ၾကာေသာ္ အသီးမ်ာလံုေလာက္စြာ ေျခာက္ေသြ႕သည္။
ဤနည္းတြင္ အသီးမ်ားအေရာင္လွပျခင္းမရွိ။
အစိမ္းေရာင္အနည္းငယ္က်န္သည္။
အသီးမ်ားကို အေရာင္းအ၀ယ္ျပဳလုပ္ရာတြင္ အေရာင္သည္ အေရးႀကီး၏
။ အညိဳေရာင္အသီးကို အလိုရွိေသာ္ ခက္ပါးပါးျဖန္႔ၿပီး
မၾကာခဏမလွန္ပဲ ထားျခင္းျဖင့္ မီးရွိန္ပိုမိုရၿပီး ညိဳလာသည္။
ေနျဖင့္အေျခာက္လွန္းပါက (၃ -၄) ေနလွန္းရသည္။
ေန႔တြင္ေနလွန္း၍ ညတြင္ အေအးခံ၏ ။ စိုလိုက္
ေျခာက္လိုက္ျဖင့္ အသီးေရာင္တျဖည္းျဖည္း ကၽြတ္သြားမည္။
အခ်ိဳ႕ေနလွန္းစဥ္ အသီးမ်ားအေပၚ ေရမၾကာခဏ ဆြတ္ေပးၿပီး
ေျခာက္သြားပါက တစ္ဖန္ ျပန္ဆြတ္ေပးရ၏ ။ လိုေသာ အေရာင္ရလွ်င္
ေနာက္တစ္ေန႔ေနျပၿပီး ေျခာက္သြားပါက
တစ္ဖန္ေရဆြတ္ေပးရသည္။ လိုေသာအေရာင္ရလွ်င္ ေနာက္တေန႔
ေနျပၿပီး သိမ္းထားသည္။
အညွာမ်ား ျဖတ္ျခင္းႏွင့္ အဆင့္ခြဲျခင္း
အသီးအညွာမ်ားကို လက္ျဖင့္ သို႔မဟုတ္ စက္ကရိယာျဖင့္
ေခၽြျဖတ္ပစ္ရသည္။ ထို႔ေနာက္ အသီးကို အေရာင္ေပၚမူတည္၍ အႀကီး
အလတ္ မ်ားေပၚတင္၍ ကန္႔ခိုး၊ ကန္႔ေငြ႕မ်ား
လႊတ္ေပးၿပီးေနာက္ ထုပ္ပိုးၿပီး ႏိုင္ငံျခားသို႔
တင္ပို႔သည္။
အသံုးးျပဳျခင္း
မီးယပ္ငုပ္ျခင္း၊ ထိန္က်န္ျခင္းႏွင့္
မီးယပ္ေသြးဆံုးေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဖာ္စပ္ေသာ
ေသြးေဆးမ်ားတြင္ လည္းေကာင္း၊ ေက်ာက္ငန္း၊
ေက်ာက္ရူးေရာဂါအတြက္ ေဖာ္စပ္ေသာ ေက်ာက္ေဆးမ်ားတြင္
လည္းေကာင္း၊ အပူ အပြင့္ေဆး၊ အစာေၾက ေဆး ႏွင့္
ေလေဆးမ်ားေဖာ္စပ္ရာတြင္ လည္းေကာင္း၊ ဖာလာကို
ထည့္သြင္းေဖာ္စပ္သံုးသည္။
ေခ်ာင္းဆုိးျခင္း၊ ရင္ၾကပ္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းစေသာ ေရာဂါမ်ား အတြက္ ဖာလာေစ့ကို ႀကိတ္ၿပီး ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာ၍ လွ်က္ေပးရသည္။
အစားအေသာက္ အေနႏွင့္ ဒန္ေပါက္ထမင္း၊ ခ်က္ရာ၌လည္းေကာင္း၊ ဟင္းေမႊး မဆလာတြင္ လည္းေကာင္း ထည့္သြင္းအသံုးျပဳၾကသည္။
ေခ်ာင္းဆုိးျခင္း၊ ရင္ၾကပ္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းစေသာ ေရာဂါမ်ား အတြက္ ဖာလာေစ့ကို ႀကိတ္ၿပီး ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာ၍ လွ်က္ေပးရသည္။
အစားအေသာက္ အေနႏွင့္ ဒန္ေပါက္ထမင္း၊ ခ်က္ရာ၌လည္းေကာင္း၊ ဟင္းေမႊး မဆလာတြင္ လည္းေကာင္း ထည့္သြင္းအသံုးျပဳၾကသည္။
စိုက္ပ်ိဳးသုတ ပစၥယ
Comments
Post a Comment