ထောပတ်ကြက်ဥ ဘိန်းမုုန် ့ပူပူမွှေးမွှေးလေး ( ေထာပတ္ျကက္ဥ ဘိန္းမုုန္ ့ပူပူေမြွးေမြွးေလး ( အခ်ပ္ အျကီး ၃ ခ်ပ္စာ))

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx       unicode  font   xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

ထောပတ်ကြက်ဥ ဘိန်းမုုန် ့ပူပူမွှေးမွှေးလေး ( အချပ် အကြီး ၃ ချပ်စာ)

ဘိန်းမုန် ့လုပ်နည်း မေးထားတဲ့သူတွေအတွက် အရသာရှိရှိနဲ ့ ချက်ချင်းလုပ်စားလို ့ရတဲ ့နည်းပါ။
ဘိန်းမုုန် ့ကိုု ဆန်နဲ့ ဂျုံနဲ ့၂ မျိုး ရှိတဲ့အထဲက အိစံက ဆန်နဲ့လုုပ်တဲ ့ဘိန်းမုုန် ့ကိုုပြုလုုပ်ထားတာပါ။ ဘိန်းမုုန် ့ကိုု yeast နဲ ့လုုပ်တာ အချိန်ကြာတာမိုု ့ yeast နဲ့မဟုုတ်ပဲ စားဆော်ဒါနဲ့ ရှာလကာရည်ကိုု အသုုံးပြုပြီး ဆန်ကိုုအချဉ်ဖောက်ထားတာပါ။ ရှာလကာရည်နဲ ့အချဉ်ဖောက်တဲ ့နည်းကိုု တော့ နိုုင်ငံခြားမုုန့်တွေလုုပ်တဲ ့နည်းကရခဲ့တာပါ။ ချက်ချင်းလဲ လုုပ်စားလိုု ့ရပြီး ထောပတ်အနံ ့လေးမွှေးမွှေးလေးနဲ ့မိုု ့အချိန်ကုုန်သက်သာပြီး အရမ်းစားလိုု ့ကောင်းတဲ ့နည်းပါ။ လုုပ်နည်းကလဲ လွယ်ကူလိုု ့လုုပ်စားကြည့်နော်။

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ
၁။ ဆန်မှုန် ့- ၁ ခွက်
၂။ ကြက်ဥ - ၁ လုုံး
၃။ ထောပတ် - ထမင်းစားဇွန်း ၃ ဇွန်း
၄။ ညောင်စေးကျအောင်ကျိုထားသော ထန်းလျက်ရည် - ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း
၅။ ခပ်နွေးနွေးရေ - ထမင်းစားဇွန်း ၈ ဇွန်း (သိုု ့) ခွက် တ ဝက် (အိစံကရေနွေးဓါတ်ဗူးထဲက ရေကိုု အပြင်မှာ ၃ မိနစ်လောက်ထားပြီး လက်နဲ ့စမ်းကြည့်လိုု ့လက်ကအပူခံနိုုင်တဲ ့အနေအထားရေနွေးကိုုထည့်ပါတယ်။)
၆။ ရှာလကာရည် - ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း
၇။ ဆော်ဒါ (baking soda) - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ ဝက်
၈။ ပါးပါးလှီးထားသော အုုံးသီးဖတ် - အနည်းငယ်
၉။ အခွံချွတ်ထားသော မြေပဲလှော် - အနည်းငယ်
၁၀။ ဘိန်းစေ့ - အနည်းငယ်
၁၁။ ဆား - အနည်းငယ်
( ၁ ခွက် = 240ml = ၇ိုုးရိုုးကော်ဖီခွက် ၁ ခွက် = ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း)
( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)

ပြုလုုပ်နည်း
၁။ ကြက်ဥကိုု ခလောက်ထားပါ။ ဆန်မှုန် ့၊ဆား နှင့် ဆော်ဒါ မှုုန် ့တိုု ့ကိုု ဇလုုံတခုုထဲထည့်ရျ် သမအောင်လုုပ်ပါ။
၂။ ဆန်မှုုန် ့ထဲကိုု ရှာလကာရည်ထည့်ရျ် သမအောင်နယ်ပါ။ (ရှာလကာရည်ကိုု အနှံ ့ဆမ်းရျ် ထည့်ပါ။ မုုန် ့အချဉ်ပေါက်ရာမှာ အလွန်အသုုံးဝင်ပါတယ်။)
၃။ ပြီးလျှင် ခပ်နွေးနွေးရေကိုု ထည့်ရျ် သမအောင်လုုပ်ပါ။ ခလောက်စရာမလိုုပါ။(မုုန် ့သားများ အချဉ်ပေါက်လာတဲ့ အမြှုပ်ကလေးများဖြစ်လာပါလိမ့်မည်။)
၄။ နောက်ဆုုံးမှ ခလောက်ထားသော ကြက်ဥနှင့် ထန်းလျက်ရည်တို ့ကိုုထည့်ရျ် သမအောင်လုုပ်ပါ။ မုုန် ့အနှစ်ရပါပြီ။
၅။ မကပ်တဲ့ ဒယ်အိုုး အသေးဆုုံးကိုု အသုုံးပြုပါ။ ဒယ်အိုုးထဲကိုု ထောပတ် ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း ထည့်ရျ် ထောပတ်ပူလာလျှင် မုုန် ့အနှစ်ကိုု ယောက်ချိုဇွန်း ဖြင့် ၁ ဇွန်း ခပ်ရျ် ထည့်ပါ။ မီးကိုု အေးအေးထားရျ် မုုန် ့ပြုလုုပ်ပါ။ မုုန် ့အနှစ်အပေါ်ကိုု ဘိန်းစေ့ အရင်ဖြူး ၊ ပြီးလျှင် မြေပဲနှင့် အုုံးသီးဖတ်ကိုု ဖြူးရျ် မုုန် ့အလည်မှာအပေါက်ကလေးတွေတော်တော်များများဖြစ်လာမှ အဖုုံးကိုု ခန အုုပ်ပါ။
၆။ ဘေးသားများ ကြွပ်လာပြီး အောက်ဖက် မုုန် ့သား ကျက်လျှင် နောက်တဖက်ကိုုလှန်ရျ် ၁ မိနစ်ခန် ့ထားပါ။
၇။ ထောပတ်အနံ ့မွှေးမွှေးနဲ ့အလွန်စားလိုု ့ကောင်းတဲ ့ဘိန်းမုုန် ့ပူပူလေးကိုု သုုံးဆောင်နုုိင်ပါပြီ။

xxxxxxxxxx    zawgyi   font    xxxxxxxxxxxxxx

ေထာပတ္ျကက္ဥ ဘိန္းမုုန္ ့ပူပူေမြွးေမြွးေလး ( အခ်ပ္ အျကီး ၃ ခ်ပ္စာ)

ဘိန္းမုန္ ့လုပ္နည္း ေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္ အရသာရွိရွိနဲ ့ ခ်က္ခ်င္းလုပ္စားလို ့ရတဲ ့နည္းပါ။
ဘိန္းမုုန္ ့ကိုု ဆန္နဲ့ ဂ်ံဳနဲ ့၂ မ်ိဳး ၇ွိတဲ့အထဲက အိစံက ဆန္နဲ့လုုပ္တဲ ့ဘိန္းမုုန္ ့ကိုုျပဳလုုပ္ထားတာပါ။ ဘိန္းမုုန္ ့ကိုု yeast နဲ ့လုုပ္တာ အခ်ိန္ျကာတာမိုု ့ yeast နဲ့မဟုုတ္ပဲ စားေဆာ္ဒါနဲ့ ရွာလကာရည္ကိုု အသုုံးျပဳျပီး ဆန္ကိုုအခ်ဥ္ေဖာက္ထားတာပါ။ ရွာလကာရည္နဲ ့အခ်ဥ္ေဖာက္တဲ ့နည္းကိုု ေတာ့ နိုုင္ငံျခားမုုန့္ေတြလုုပ္တဲ ့နည္းကရခဲ့တာပါ။ ခ်က္ခ်င္းလဲ လုုပ္စားလိုု ့ရျပီး ေထာပတ္အနံ ့ေလးေမြွးေမြွးေလးနဲ ့မိုု ့အခ်ိန္ကုုန္သက္သာျပီး အ၇မ္းစားလိုု ့ေကာင္းတဲ ့နည္းပါ။ လုုပ္နည္းကလဲ လြယ္ကူလိုု ့လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္မွဳန္ ့- ၁ ခြက္
၂။ ျကက္ဥ - ၁ လုုံး
၃။ ေထာပတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၄။ ေညာင္ေစးက်ေအာင္က်ိဳထားေသာ ထန္းလ်က္ရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၅။ ခပ္ေႏြးေႏြးေရ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း (သိုု ့) ခြက္ တ ၀က္ (အိစံကေရေႏြးဓါတ္ဗူးထဲက ေရကိုု အျပင္မွာ ၃ မိနစ္ေလာက္ထားျပီး လက္နဲ ့စမ္းျကည့္လိုု ့လက္ကအပူခံနိုုင္တဲ ့အေနအထားေရေႏြးကိုုထည့္ပါတယ္။)
၆။ ရွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၇။ ေဆာ္ဒါ (baking soda) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၈။ ပါးပါးလွီးထားေသာ အုုံးသီးဖတ္ - အနည္းငယ္
၉။ အခြံခြ်တ္ထားေသာ ေျမပဲေလွာ္ - အနည္းငယ္
၁၀။ ဘိန္းေစ့ - အနည္းငယ္
၁၁။ ဆား - အနည္းငယ္
( ၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္ဥကိုု ခေလာက္ထားပါ။ ဆန္မွဳန္ ့၊ဆား ႏွင့္ ေဆာ္ဒါ မွုုန္ ့တိုု ့ကိုု ဇလုုံတခုုထဲထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။
၂။ ဆန္မွုုန္ ့ထဲကိုု ရွာလကာရည္ထည့္ရ်္ သမေအာင္နယ္ပါ။ (ရွာလကာရည္ကိုု အနွံ ့ဆမ္းရ်္ ထည့္ပါ။ မုုန္ ့အခ်ဥ္ေပါက္ရာမွာ အလြန္အသုုံး၀င္ပါတယ္။)
၃။ ျပီးလွ်င္ ခပ္ေႏြးေနြးေရကိုု ထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။ ခေလာက္စရာမလိုုပါ။(မုုန္ ့သားမ်ား အခ်ဥ္ေပါက္လာတဲ့ အျမွဳပ္ကေလးမ်ားျဖစ္လာပါလိမ့္မည္။)
၄။ ေနာက္ဆုုံးမွ ခေလာက္ထားေသာ ျကက္ဥနွင့္ ထန္းလ်က္ရည္တို ့ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။ မုုန္ ့အနွစ္ရပါျပီ။
၅။ မကပ္တဲ့ ဒယ္အိုုး အေသးဆုုံးကိုု အသုုံးျပဳပါ။ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ေထာပတ္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ထည့္ရ်္ ေထာပတ္ပူလာလွ်င္ မုုန္ ့အႏွစ္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ျဖင့္ ၁ ဇြန္း ခပ္ရ်္ ထည့္ပါ။ မီးကိုု ေအးေအးထားရ်္ မုုန္ ့ျပဳလုုပ္ပါ။ မုုန္ ့အနွစ္အေပၚကိုု ဘိန္းေစ့ အ၇င္ျဖဴး ၊ ျပီးလွ်င္ ေျမပဲနွင့္ အုုံးသီးဖတ္ကိုု ျဖဴးရ်္ မုုန္ ့အလည္မွာအေပါက္ကေလးေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားျဖစ္လာမွ အဖုုံးကိုု ခန အုုပ္ပါ။
၆။ ေဘးသားမ်ား ျကြပ္လာျပီး ေအာက္ဖက္ မုုန္ ့သား က်က္လွ်င္ ေနာက္တဖက္ကိုုလွန္ရ်္ ၁ မိနစ္ခန္ ့ထားပါ။
၇။ ေထာပတ္အနံ ့ေမြွးေမြွးနဲ ့အလြန္စားလိုု ့ေကာင္းတဲ ့ဘိန္းမုုန္ ့ပူပူေလးကိုု သုုံးေဆာင္နုုိင္ပါျပီ။
Image may contain: food


Comments