ဖာလာ စိုက်​ပျိုး​နည်​း​( ဖာလာ စိုက္​ပ်ိဳး​နည္​း​)


XXXXXXXXXXXXXXXXXXX    UNICODE    FONT     XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX




  ဖာလာ စိုက်​ပျိုး​နည်​း​
⁠မြန်​မာအမည်​ – ဖာလာ
အင်္ဂလိပ်​အမည်​ – CARDAMON
ရုက္ခ⁠ဗေဒအမည်​ – ELETTARIA CARDAMOMUM MATON
မျိုး​ရင်​း​ – ZINGIBERACEAE
မူရင်​း​⁠ဒေသ ___အိ⁠န္ဒိ်​ယ⁠ပြည်​⁠တောင်​ပိုင်​း​၊
သီဟိုဠ်​ကျွန်​း​။
အမျိုး​အစား​
ထင်​ရှား​⁠သော ဖာလာမျိုး​များ​ (တနည်​း​ကမ္ဘာ့​⁠စျေး​ကွက်​တွင်​ အ⁠ရောင်​း​အဝယ်​⁠ပြု⁠နေ⁠သော ဖာလာမျိုး​များ​)​ မှာ –
(၁)​ Mysore or Ceylon Mysore
(၂)​ Malabar or Ceylon Malabar
(၃)​ Mangalore
(၄)​ Aleppi or Alleppy တို့​ု⁠ဖြစ်​⁠ပြီး​ ⁠ဒေသကို လိုက်​၍ တမျိုး​⁠နှင်​့​တမျိုး​ အနည်​း​ငယ်​စီကွာ⁠ခြား​၏ ။
စိုက်​ပျိုး​သည်​့​⁠ဒေသ
အိ⁠န္ဒိယ⁠နို်​င်​ငံ⁠နှင်​့​ သီဟိုဠ်​ကျွန်​း​တို့​တွင်​ အများ​အ⁠ပြား​ စိုက်​ပျိုး​⁠ကြသည်​။ ⁠မြန်​မာ⁠နိုင်​ငံတွင်​ မွန်​ု⁠ပြည်​နယ်​⁠နှင်​့​ ကရင်​⁠ပြည်​နယ်​ တွင်​ စိုက်​ပျိုး​ ⁠ကြသည်​။
ပုံသဏ္ဍာန်​
⁠နှစ်​ရှည်​ခံ အ⁠မြဲစိမ်​း​လန်​း​⁠သော အပင်​⁠ဖြစ်​သည်​။ ⁠ေ⁠မြ⁠အောက်​ပင်​စည်​ရှိသည်​။ အရွက်​သည်​ လှံစွပ်​ပုံသဏ္ဍာန်​ရှိ⁠ပြီး​ အလျား​ (၁)​ ⁠ပေမှ (၃)​ ⁠ပေအထိ ရှိသည်​။ အနံ (၃)​လက်​မမှ (၆)​ လက်​မ အထိ ကျယ်​သည်​။ ရွက်​⁠ပြား​အစိမ်​း​⁠ရောင်​ရှိသည်​။ အချို့​မျိုး​တွင်​ အရွက်​ အ⁠ပေါ်⁠နှင်​့​ ⁠အောက်​မျက်​⁠နှာ နှစ်​ရွက်​စလုံး​အ⁠မွှေး​ရှိသည်​။ အချို့​ ⁠ေ⁠ပြာင်​⁠ချော⁠နေသည်​။ ပန်​း​ပွင်​့​မှာ လိင်​စုံပွင်​့​ ⁠ဖြစ်​၍ အ⁠ဖြူ⁠ရောင်​ရှိ⁠ပြီး​၊ ⁠နှုတ်​ခမ်​း​သား​၀ါသည်​။ အပင်​ရင်​း​ ⁠ေ⁠မြ⁠ကြီး​နား​အထိကပ်​၍ ပွင်​့​⁠ကြသည်​။ အသီး​ သုံး​⁠ေ⁠မြှာင်​့​ပုံဆန်​ဆန်​⁠ဖြစ်​၍ အကန်​့​ (၃)​ ကန်​့​ ရှိသည်​။ အကန်​့​များ​ထဲတွင်​ စူး​ရှ⁠မွှေး​⁠ကြိုင်​⁠သော အနံ့​ရှိသည်​့​၊ အ⁠စေ့​များ​ပါရှိသည်​။ အသီး​တခုတွင်​ အ⁠စေ့​ (၁၀)​ ⁠စေ့​မှ (၁၅)​ ⁠စေ့​ အထိ ပါရှိသည်​။
⁠ေ⁠မြအမျိုး​အစား​
⁠ေ⁠မြ⁠ဆွေး​ဓာတ်​များ​⁠ပြီူ အစိုဓာတ်​ ထိန်​း​⁠နိုင်​⁠သော ⁠ေ⁠မြမျိုး​ကို⁠နှစ်​သက်​သည်​။ ⁠ေ⁠မြသား​ထုနက်​၍ ⁠နုံး​ဆန်​⁠သော ⁠ေ⁠မြမျိုး​တွင်​ ⁠ကောင်​း​စွာ စိုက်​ပျိုး​⁠နိုင်​သည်​။ ⁠ရေဝပ်​⁠ခြင်​း​ကို လုံး​ဝမ⁠ကြိုက်​သ⁠ဖြင်​့​စိုက်​မည်​့​⁠နေရာသည်​ ဆင်​⁠ေ⁠ခြ⁠လျော⁠ဖြစ်​လျှင်​ ပို⁠ကောင်​း​သည်​။ အ⁠မြင်​့​⁠ပေ (၂၅၀၀)​ မှ (၄၀၀၀)​ အတွင်​း​ စိုက်​ပျိုး​⁠နိုင်​၏ ။
ရာသီဥတု
အပူချိန်​ (၆၀)​ ဒီဂရီဖာရင်​ဟိုက်​မှ (၉၅)​ ဒီဂရီဖာရင်​ဟိုက်​⁠နှင်​့​ မိုး​⁠ရေချိန်​ (၆၀)​ လက်​မ မှ (၁၅၀)​ လက်​မအတွင်​း​ ရှိ⁠သော ပူအိုက်​စွတ်​စိုသည်​့​ ရာသီဥတုကို ⁠ကြိုက်​⁠နှစ်​သက်​သည်​။
⁠ေ⁠မြ⁠ပြု⁠ပြင်​နည်​း​
အရိပ်​ရှိ⁠သော ⁠နေရာမျိုး​ကို ⁠ရွေး​ချယ်​⁠ပြီး​ ⁠ေ⁠မြ⁠ပြု⁠ပြင်​ရ၏ ။ ⁠ေ⁠မြ⁠ပြု⁠ပြင်​ရာတွင်​ စိုက်​ပျိုး​မည်​့​စနစ်​ကို လိုက်​၍ ⁠ေ⁠မြ⁠ပြု⁠ပြင်​မှု ကွာ⁠ခြား​သည်​။ ကျင်​း​ စနစ်​ကို အသုံး​⁠ပြုမည်​ဆိုပါက တကျင်​း​⁠နှင်​့​ တကျင်​း​ (၃)​ ⁠ပေ သို့​မဟုတ်​ (၄)​ ⁠ပေခွာ၍ (၃)​⁠ပေပတ်​လည်​ အကျယ်​ ကျင်​း​များ​တူး​ရမည်​။ အတန်​း​လိုက်​ စိုက်​စနစ်​ကို သုံး​မည်​ဆိုပါက တတန်​း​လျှင်​ (၃)​ ⁠ပေမှ (၄)​ ⁠ပေ ခွာ၍ ထယ်​⁠ေ⁠ကြာင်​း​⁠ပေး​⁠ပြီး​ ထယ်​⁠ေ⁠ကြာင်​း​တွင်​ ⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာများ​ထည်​့​၍ ⁠ေ⁠မြ⁠ပြု⁠ပြင်​⁠ပေး​ရ၏ ။
အ⁠စေ့​မှ ပျိုး​⁠ထောင်​စိုက်​ပျိုး​နည်​ကိုသုံး​မည်​ဆိုပါက ပျိုး​⁠ဘောင်​ကို (၉)​ လက်​မမှ (၁)​ ⁠ပေအထ်​ိ အ⁠မြင်​့​ထား​၍ အကျယ်​ (၂)​ ⁠ပေ၊ အရှည်​ (၁၂)​ ⁠ပေမှ (၁၅)​ ⁠ပေ ထား​ရသည်​။ ⁠ရေထုတ်​ ⁠ရေသွင်​း​⁠ေ⁠မြာင်​း​များ​⁠ပြုလုပ်​ရန်​ လိုသည်​။ ⁠ကောင်​း​စွာ ⁠ဆွေး​⁠ေ⁠မြ့​⁠ပြီး​ ပွ⁠သော ⁠ေ⁠မြ⁠ဆွေး​ ထူထူခင်​း​ ⁠ပေး​ရ၏ ။ ပျိုး​⁠ဘောင်​ကို အရိပ်​ရ⁠စေရန်​ အတွက်​ (၅)​⁠ပေခန်​့​ ⁠မြင်​့​⁠သော စင်​ထိုး​⁠ပြီး​ အကိုင်​း​အခက်​များ​ကို မိုး​⁠ပေး​ရ၏ ။
စိုက်​ပျိုး​ချိန်​
အသီး​အများ​ဆုံး​ခူး​ရ⁠သော စက်​တင်​ဘာလ⁠နှင်​့​ ⁠အောက်​တိုဘာလတွင်​ စိုက်​ပျိုး​ရသည်​။ အ⁠စေ့​ကို ပျိုး​လျှင်​ (၄၅)​ ရက်​ ⁠ကြာက အ⁠ညှောက်​⁠ပေါက်​၍ တနှစ်​⁠ကြာလျှင်​ (၁ ၁/၂)​ ⁠ပေ ⁠မြင်​့​လာသည်​။
ပျိုး​⁠ထောင်​နည်​း​
ပျိုး​ပင်​ကို အ⁠စေ့​မှ လည်​း​⁠ကောင်​း​၊ အတက်​မှ လည်​း​⁠ကောင်​း​ ပျိုး​ယူ⁠နိုင်​သည်​။ အ⁠စေ့​များ​မှ ပျိုး​⁠ထောင်​ရာတွင်​ အသီး​ခူူး​⁠ပြီး​ ချက်​⁠ခြင်​း​စိုက်​မှ အပင်​⁠ပေါက်​⁠နှုန်​း​ ⁠ကောင်​း​၍ (၁ ၁/၂)​ လခန်​့​⁠ကြာမှ စိုက်​⁠သော်​ အ⁠ညှောင်​့​ထွက်​မှု ၆၀ % ထိခိုက်​၍ (၄)​ လခန်​့​⁠ကြာပါက ၉၆% ထိ စိုက်​⁠နိုင်​သည်​။
အ⁠စေ့​မှ ပျိုး​⁠ထောင်​နည်​း​
စိုက်​ပျိုး​မည်​့​ မျိုး​⁠စေ့​သည်​⁠ကောင်​း​စွာ ရင်​့​၍ ထွား​⁠ကြိုင်​း​လတ်​ဆတ်​⁠ပြီး​ ပိုး​မွှား​ကင်​း​ရန်​လိုသည်​။ အ⁠စေ့​တွင်​ ကပ်​⁠နေ⁠သော ချွဲကျိသည်​့​ အရည်​များ​ကို ⁠ပြာ⁠ဖြင်​့​ပွတ်​၍ ⁠နေရိပ်​တွင်​ အ⁠ေ⁠ခြာက်​လှမ်​း​⁠ပြီး​ ချက်​⁠ခြင်​း​ စိုက်​ရ၏ ။ အ⁠စေ့​မှ အပင်​⁠ပေါက်​ရန်​ (၂)​လ မှ (၃)​ လ အထိ ⁠ကြာတတ်​သည်​။ အ⁠စေ့​များ​ကို လက်​⁠နှင်​့​⁠ကြဲ⁠ပြီး​ ထွန်​⁠ခြစ်​⁠နှင်​့​ဆွဲ⁠ပေး​ရမည်​။ အ⁠ပေါ်မှ ⁠မြက်​⁠ေ⁠ခြာက်​၊ ⁠ကောက်​ရိုး​⁠ေ⁠ခြာက်​များ​အုပ်​⁠ပေး​ရမည်​။
အတက်​ဖဲ့​၍ စိုက်​ပျိုး​နည်​း​
ပင်​တက်​များ​အား​ ဖဲ့​၍စိုက်​ပျိုး​လျှင်​ ⁠ေ⁠မြမှ ⁠ဖော်​⁠ပြီး​⁠ပြီး​⁠ခြင်​း​ စိုက်​ရ၏ ။ အတက်​စိုက်​ရာတွင်​ ⁠လေဒဏ်​ ခံ⁠နိုင်​ရန်​ တုတ်​⁠ချောင်​း​⁠နှင်​့​ ချည်​⁠ပေး​ရ၏ ။ အ⁠မြစ်​ထွက်​က စိုက်​ထူထား​⁠သော ထုတ်​ကိုဖယ်​ပစ်​⁠နိုင်​သည်​။
စိုက်​ပျိုး​နည်​း​
ကျင်​း​စနစ်​⁠ဖြစ်​ပါက အသင်​့​တူး​ထား​⁠သော ကျင်​း​များ​ထဲသို့​ ဧ⁠ပြီလ၊ ⁠မေလခန်​့​တွင်​ ပျိုး​ပင်​များ​ချ၍ စိုက်​ရသည်​။ ကျင်​း​ထဲသို့​ အ⁠ပေါ်⁠ေ⁠မြတ⁠ခြား​၊ ⁠အောက်​⁠ေ⁠မြတ⁠ခြား​ သစ်​⁠ဆွေး​⁠ေ⁠မြ⁠နှင်​့​⁠ရော၍ ထည်​့​်​ရသည်​။ အိ⁠န္ဒိယ⁠ပြည်​⁠တောင်​ပိုင်​း​တွင်​ အ⁠မြင်​့​⁠ပေ (၂၀၀၀)​ မှ (၅၀၀၀)​ အထိ ⁠တောင်​ကုန်​း​ ⁠တောင်​တန်​း​များ​တွင်​ ⁠တောရှင်​း​ထား​⁠သော⁠နေရာများ​၌ အရိပ်​ရ⁠အောင်​ ⁠ပြုလုပ်​⁠ပြီး​ ဖာလာပင်​များ​ကို စိုက်​ပျိုး​⁠ကြသည်​။
အပင်​⁠ပြုစုနည်​း​
⁠လေကာပင်​များ​ စိုက်​ပျိုး​⁠ပေး​ရမည်​။ ⁠ပေါင်​း​ပင်​များ​ကို ရှင်​း​⁠ပေး​⁠ပြီး​ ⁠ေ⁠မြမ⁠ကြာခဏ ဆွ⁠ပေး​ရ၏ ။ ⁠ေ⁠မြကို ဆွရာတွင်​ ⁠ေ⁠မြအ⁠ပေါ်ယံတွင်​သာ ဆွရ၏ ။ ⁠ရေကို ဂရုစိုက်​ သွင်​း​⁠ပေး​ရန်​ အ⁠ရေး​⁠ကြီး​၏ ။
ဆွတ်​ခူး​နည်​း​
ပျိုး​ပင်​များ​ စိုက်​ခင်​း​သို့​ ⁠ရွှေ့​့​စိုက်​⁠ပြီး​ အ⁠ကြာပန်​း​စပွင်​့​၏ ။ သီဟိုဠ်​တွင်​ တ⁠နှစ်​ပတ်​လုံး​နီး​ပါး​ အပွင်​့​ပွင်​့​သည်​။ အဓိကအား​⁠ဖြင်​့​ ဇန်​နဝါရီလမှ ⁠မေလအထိ ပွင်​့​သည်​။ ⁠သြဂုတ်​လကုန်​တွင်​ စတင်​ခူး​⁠ပြီး​ ဧ⁠ပြီလမတိုင်​ခင်​အထိ ဆက်​လက်​ဆွတ်​ခူး​သွား​သည်​။ ⁠အောက်​တိုဘာလမှ ဒီဇင်​ဘာလအတွင်​ အသီး​အများ​ဆုံး​ ဆွတ်​ခူး​ရရှိ၏ ။ အသီး​များ​ဆွတ်​ခူး​ရာတွင်​ အထူး​ဂရု⁠ပြုခူး​ရသည်​။ အသီး​များ​မမှည်​့​မီ ကပ်​⁠ကျေး​⁠ဖြင်​့​ အညှာကို ⁠ဖြတ်​ယူရသည်​။ မှည်​့​သွား​ပါက အပ်​ကွဲသွား​သည်​။ အဝါ⁠ရောင်​သို့​ ⁠ေ⁠ပြာင်​း​ခါစတွင်​ ⁠စော⁠စော ဆွတ်​ခူး​လျှင်​ သာလွန်​⁠ကောင်​း​မွန်​⁠သော အသီး​များ​ရသည်​။
အ⁠ေ⁠ခြာက်​လှန်​း​⁠ခြင်​း​
ဆွတ်​ခူး​⁠ပြီး​ အသီး​များ​ကို သဲ၊ ဖုံစသည်​များ​ သန်​့​စင်​⁠ပြီး​ ရိုး​ရိုး​⁠နေလှန်​း​၍၄င်​း​၊ မီး​အပူ⁠ပေး​၍၄င်​း​၊ အ⁠ေ⁠ခြာက်​ခံ၏ ။ စတင်​အသီး​ခူး​ချိန်​သည်​ ⁠သြဂုတ်​လ⁠ဖြစ်​၍ မိုး​တွင်​း​⁠ဖြစ်​⁠သော⁠ေ⁠ကြာင်​့​ ⁠နေလှန်​း​ရန်​ အခက်​အခဲများ​⁠သော အား​⁠ဖြင်​့​ အ⁠ေ⁠ခြာက်​ခံ⁠ကြသည်​။ မီး​⁠ဖြင်​့​ အ⁠ေ⁠ခြာက်​ခံရာတွင်​ အသီး​များ​အား​မ⁠ကြာခဏ အထက်​⁠အောက်​လှန်​⁠ပေး​ရသည်​။ (၁၂)​ နာရီခန်​့​⁠ကြာ⁠သော်​ အသီး​မျာလုံ⁠လောက်​စွာ ⁠ေ⁠ခြာက်​⁠သွေ့​သည်​။ ဤနည်​း​တွင်​ အသီး​များ​အ⁠ရောင်​လှပ⁠ခြင်​း​မရှိ။ အစိမ်​း​⁠ရောင်​အနည်​း​ငယ်​ကျန်​သည်​။
အသီး​များ​ကို အ⁠ရောင်​း​အဝယ်​⁠ပြုလုပ်​ရာတွင်​ အ⁠ရောင်​သည်​ အ⁠ရေး​⁠ကြီး​၏ ။ အညို⁠ရောင်​အသီး​ကို အလိုရှိ⁠သော်​ ခက်​ပါး​ပါး​⁠ဖြန်​့​⁠ပြီး​ မ⁠ကြာခဏမလှန်​ပဲ ထား​⁠ခြင်​း​⁠ဖြင်​့​ မီး​ရှိန်​ပိုမိုရ⁠ပြီး​ ညိုလာသည်​။ ⁠နေ⁠ဖြင်​့​အ⁠ေ⁠ခြာက်​လှန်​း​ပါက (၃ -၄)​ ⁠နေလှန်​း​ရသည်​။ ⁠နေ့​တွင်​⁠နေလှန်​း​၍ ညတွင်​ အ⁠အေး​ခံ၏ ။ စိုလိုက်​ ⁠ေ⁠ခြာက်​လိုက်​⁠ဖြင်​့​ အသီး​⁠ရောင်​တ⁠ဖြည်​း​⁠ဖြည်​း​ ကျွတ်​သွား​မည်​။ အချို့​⁠နေလှန်​း​စဉ်​ အသီး​များ​အ⁠ပေါ် ⁠ရေမ⁠ကြာခဏ ဆွတ်​⁠ပေး​⁠ပြီး​ ⁠ေ⁠ခြာက်​သွား​ပါက တစ်​ဖန်​ ⁠ပြန်​ဆွတ်​⁠ပေး​ရ၏ ။ လို⁠သော အ⁠ရောင်​ရလျှင်​ ⁠နောက်​တစ်​⁠နေ့​⁠နေ⁠ပြ⁠ပြီး​ ⁠ေ⁠ခြာက်​သွား​ပါက တစ်​ဖန်​⁠ရေဆွတ်​⁠ပေး​ရသည်​။ လို⁠သောအ⁠ရောင်​ရလျှင်​ ⁠နောက်​တ⁠နေ့​ ⁠နေ⁠ပြ⁠ပြီး​ သိမ်​း​ထား​သည်​။
အညှာများ​ ⁠ဖြတ်​⁠ခြင်​း​⁠နှင်​့​ အဆင်​့​ခွဲ⁠ခြင်​း​
အသီး​အညှာများ​ကို လက်​⁠ဖြင်​့​ သို့​မဟုတ်​ စက်​ကရိယာ⁠ဖြင်​့​ ⁠ချွေ⁠ဖြတ်​ပစ်​ရသည်​။ ထို့​⁠နောက်​ အသီး​ကို အ⁠ရောင်​⁠ပေါ်မူတည်​၍ အ⁠ကြီး​ အလတ်​ များ​⁠ပေါ်တင်​၍ ကန်​့​ခိုး​၊ ကန်​့​⁠ငွေ့​များ​ လွှတ်​⁠ပေး​⁠ပြီး​⁠နောက်​ ထုပ်​ပိုး​⁠ပြီး​ ⁠နိုင်​ငံ⁠ခြား​သို့​ တင်​ပို့​သည်​။
အသုံး​း​⁠ပြု⁠ခြင်​း​
မီး​ယပ်​ငုပ်​⁠ခြင်​း​၊ ထိန်​ကျန်​⁠ခြင်​း​⁠နှင်​့​ မီး​ယပ်​⁠သွေး​ဆုံး​⁠ရောဂါများ​အတွက်​ ⁠ဖော်​စပ်​⁠သော ⁠သွေး​⁠ဆေး​များ​တွင်​ လည်​း​⁠ကောင်​း​၊ ⁠ကျောက်​ငန်​း​၊ ⁠ကျောက်​ရူး​⁠ရောဂါအတွက်​ ⁠ဖော်​စပ်​⁠သော ⁠ကျောက်​⁠ဆေး​များ​တွင်​ လည်​း​⁠ကောင်​း​၊ အပူ အပွင်​့​⁠ဆေး​၊ အစာ⁠ေ⁠ကြ ⁠ဆေး​ ⁠နှင်​့​ ⁠လေ⁠ဆေး​များ​⁠ဖော်​စပ်​ရာတွင်​ လည်​း​⁠ကောင်​း​၊ ဖာလာကို ထည်​့​သွင်​း​⁠ဖော်​စပ်​သုံး​သည်​။
⁠ချောင်​း​ဆိုး​⁠ခြင်​း​၊ ရင်​⁠ကြပ်​⁠ခြင်​း​၊ လည်​⁠ချောင်​း​နာ⁠ခြင်​း​စ⁠သော ⁠ရောဂါများ​ အတွက်​ ဖာလာ⁠စေ့​ကို ⁠ကြိတ်​⁠ပြီး​ ပျား​ရည်​⁠နှင်​့​ ⁠ရော၍ လျှက်​⁠ပေး​ရသည်​။
အစား​အ⁠သောက်​ အ⁠နေ⁠နှင်​့​ ဒန်​⁠ပေါက်​ထမင်​း​၊ ချက်​ရာ၌လည်​း​⁠ကောင်​း​၊ ဟင်​း​⁠မွှေး​ မဆလာတွင်​ လည်​း​⁠ကောင်​း​ ထည်​့​သွင်​း​အသုံး​⁠ပြု⁠ကြသည်​။
စိုက်​ပျိုး​သုတ ပစ္စယ
XXXXXXXXXXXXXX       ZAWGYI FONT         XXXXXXXXXXXXXXXXXX


ဖာလာ စိုက္​ပ်ိဳး​နည္​း​
⁠ျမန္​မာအမည္​ – ဖာလာ
အဂၤလိပ္​အမည္​ – CARDAMON
ရုကၡ⁠ေဗဒအမည္​ – ELETTARIA CARDAMOMUM MATON
မ်ိဳး​ရင္​း​ – ZINGIBERACEAE
မူရင္​း​⁠ေဒသ ___အိ⁠ႏၵိ္​ယ⁠ျပည္​⁠ေတာင္​ပိုင္​း​၊
သီဟိုဠ္​ကၽြန္​း​။
အမ်ိဳး​အစား​
ထင္​ရွား​⁠ေသာ ဖာလာမ်ိဳး​မ်ား​ (တနည္​း​ကမာၻ႕​⁠ေစ်း​ကြက္​တြင္​ အ⁠ေရာင္​း​အ၀ယ္​⁠ျပဳ⁠ေန⁠ေသာ ဖာလာမ်ိဳး​မ်ား​)​ မွာ –
(၁)​ Mysore or Ceylon Mysore
(၂)​ Malabar or Ceylon Malabar
(၃)​ Mangalore
(၄)​ Aleppi or Alleppy တုိ႔​ု⁠ျဖစ္​⁠ၿပီး​ ⁠ေဒသကို လိုက္​၍ တမ်ိဳး​⁠ႏွင္​့​တမ်ိဳး​ အနည္​း​ငယ္​စီကြာ⁠ျခား​၏ ။
စိုက္​ပ်ိဳး​သည္​့​⁠ေဒသ
အိ⁠ႏၵိယ⁠ႏို္​င္​ငံ⁠ႏွင္​့​ သီဟိုဠ္​ကၽြန္​း​တို႔​တြင္​ အမ်ား​အ⁠ျပား​ စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ၾကသည္​။ ⁠ျမန္​မာ⁠ႏိုင္​ငံတြင္​ မြန္​ု⁠ျပည္​နယ္​⁠ႏွင္​့​ ကရင္​⁠ျပည္​နယ္​ တြင္​ စိုက္​ပ်ိဳး​ ⁠ၾကသည္​။
ပံုသ႑ာန္​
⁠ႏွစ္​ရွည္​ခံ အ⁠ၿမဲစိမ္​း​လန္​း​⁠ေသာ အပင္​⁠ျဖစ္​သည္​။ ⁠ေ⁠ျမ⁠ေအာက္​ပင္​စည္​ရွိသည္​။ အရြက္​သည္​ လွံစြပ္​ပံုသ႑ာန္​ရွိ⁠ၿပီး​ အလ်ား​ (၁)​ ⁠ေပမွ (၃)​ ⁠ေပအထိ ရွိသည္​။ အနံ (၃)​လက္​မမွ (၆)​ လက္​မ အထိ က်ယ္​သည္​။ ရြက္​⁠ျပား​အစိမ္​း​⁠ေရာင္​ရွိသည္​။ အခ်ိဳ႕​မ်ိဳး​တြင္​ အရြက္​ အ⁠ေပၚ⁠ႏွင္​့​ ⁠ေအာက္​မ်က္​⁠ႏွာ ႏွစ္​ရြက္​စလံုး​အ⁠ေမႊး​ရွိသည္​။ အခ်ိဳ႕​ ⁠ေ⁠ျပာင္​⁠ေခ်ာ⁠ေနသည္​။ ပန္​း​ပြင္​့​မွာ လိင္​စံုပြင္​့​ ⁠ျဖစ္​၍ အ⁠ျဖဴ⁠ေရာင္​ရွိ⁠ၿပီး​၊ ⁠ႏႈတ္​ခမ္​း​သား​၀ါသည္​။ အပင္​ရင္​း​ ⁠ေ⁠ျမ⁠ႀကီး​နား​အထိကပ္​၍ ပြင္​့​⁠ၾကသည္​။ အသီး​ သံုး​⁠ေ⁠ျမွာင္​့​ပံုဆန္​ဆန္​⁠ျဖစ္​၍ အကန္​႔​ (၃)​ ကန္​႔​ ရွိသည္​။ အကန္​႔​မ်ား​ထဲတြင္​ စူး​ရွ⁠ေမႊး​⁠ႀကိဳင္​⁠ေသာ အနံ႔​ရွိသည္​့​၊ အ⁠ေစ့​မ်ား​ပါရွိသည္​။ အသီး​တခုတြင္​ အ⁠ေစ့​ (၁၀)​ ⁠ေစ့​မွ (၁၅)​ ⁠ေစ့​ အထိ ပါရွိသည္​။
⁠ေ⁠ျမအမ်ိဳး​အစား​
⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြး​ဓာတ္​မ်ား​⁠ၿပီူ အစိုဓာတ္​ ထိန္​း​⁠ႏိုင္​⁠ေသာ ⁠ေ⁠ျမမ်ိဳး​ကို⁠ႏွစ္​သက္​သည္​။ ⁠ေ⁠ျမသား​ထုနက္​၍ ⁠ႏံုး​ဆန္​⁠ေသာ ⁠ေ⁠ျမမ်ိဳး​တြင္​ ⁠ေကာင္​း​စြာ စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ႏိုင္​သည္​။ ⁠ေရ၀ပ္​⁠ျခင္​း​ကို လံုး​၀မ⁠ႀကိဳက္​သ⁠ျဖင္​့​စိုက္​မည္​့​⁠ေနရာသည္​ ဆင္​⁠ေ⁠ျခ⁠ေလ်ာ⁠ျဖစ္​လွ်င္​ ပို⁠ေကာင္​း​သည္​။ အ⁠ျမင္​့​⁠ေပ (၂၅၀၀)​ မွ (၄၀၀၀)​ အတြင္​း​ စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ႏိုင္​၏ ။
ရာသီဥတု
အပူခ်ိန္​ (၆၀)​ ဒီဂရီဖာရင္​ဟိုက္​မွ (၉၅)​ ဒီဂရီဖာရင္​ဟိုက္​⁠ႏွင္​့​ မိုး​⁠ေရခ်ိန္​ (၆၀)​ လက္​မ မွ (၁၅၀)​ လက္​မအတြင္​း​ ရွိ⁠ေသာ ပူအိုက္​စြတ္​စိုသည္​့​ ရာသီဥတုကို ⁠ႀကိဳက္​⁠ႏွစ္​သက္​သည္​။
⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္​နည္​း​
အရိပ္​ရွိ⁠ေသာ ⁠ေနရာမ်ိဳး​ကို ⁠ေရြး​ခ်ယ္​⁠ၿပီး​ ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္​ရ၏ ။ ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္​ရာတြင္​ စိုက္​ပ်ိဳး​မည္​့​စနစ္​ကို လိုက္​၍ ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္​မႈ ကြာ⁠ျခား​သည္​။ က်င္​း​ စနစ္​ကို အသံုး​⁠ျပဳမည္​ဆိုပါက တက်င္​း​⁠ႏွင္​့​ တက်င္​း​ (၃)​ ⁠ေပ သို႔​မဟုတ္​ (၄)​ ⁠ေပခြာ၍ (၃)​⁠ေပပတ္​လည္​ အက်ယ္​ က်င္​း​မ်ား​တူး​ရမည္​။ အတန္​း​လိုက္​ စိုက္​စနစ္​ကို သံုး​မည္​ဆိုပါက တတန္​း​လွ်င္​ (၃)​ ⁠ေပမွ (၄)​ ⁠ေပ ခြာ၍ ထယ္​⁠ေ⁠ၾကာင္​း​⁠ေပး​⁠ၿပီး​ ထယ္​⁠ေ⁠ၾကာင္​း​တြင္​ ⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာမ်ား​ထည္​့​၍ ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္​⁠ေပး​ရ၏ ။
အ⁠ေစ့​မွ ပ်ိဳး​⁠ေထာင္​စိုက္​ပ်ိဳး​နည္​ကိုသံုး​မည္​ဆိုပါက ပ်ိဳး​⁠ေဘာင္​ကို (၉)​ လက္​မမွ (၁)​ ⁠ေပအထ္​ိ အ⁠ျမင္​့​ထား​၍ အက်ယ္​ (၂)​ ⁠ေပ၊ အရွည္​ (၁၂)​ ⁠ေပမွ (၁၅)​ ⁠ေပ ထား​ရသည္​။ ⁠ေရထုတ္​ ⁠ေရသြင္​း​⁠ေ⁠ျမာင္​း​မ်ား​⁠ျပဳလုပ္​ရန္​ လိုသည္​။ ⁠ေကာင္​း​စြာ ⁠ေဆြး​⁠ေ⁠ျမ႔​⁠ၿပီး​ ပြ⁠ေသာ ⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြး​ ထူထူခင္​း​ ⁠ေပး​ရ၏ ။ ပ်ိဳး​⁠ေဘာင္​ကို အရိပ္​ရ⁠ေစရန္​ အတြက္​ (၅)​⁠ေပခန္​႔​ ⁠ျမင္​့​⁠ေသာ စင္​ထိုး​⁠ၿပီး​ အကိုင္​း​အခက္​မ်ား​ကို မိုး​⁠ေပး​ရ၏ ။
စိုက္​ပ်ိဳး​ခ်ိန္​
အသီး​အမ်ား​ဆံုး​ခူး​ရ⁠ေသာ စက္​တင္​ဘာလ⁠ႏွင္​့​ ⁠ေအာက္​တိုဘာလတြင္​ စိုက္​ပ်ိဳး​ရသည္​။ အ⁠ေစ့​ကို ပ်ိဳး​လွ်င္​ (၄၅)​ ရက္​ ⁠ၾကာက အ⁠ေညွာက္​⁠ေပါက္​၍ တႏွစ္​⁠ၾကာလွ်င္​ (၁ ၁/၂)​ ⁠ေပ ⁠ျမင္​့​လာသည္​။
ပ်ိဳး​⁠ေထာင္​နည္​း​
ပ်ိဳး​ပင္​ကို အ⁠ေစ့​မွ လည္​း​⁠ေကာင္​း​၊ အတက္​မွ လည္​း​⁠ေကာင္​း​ ပ်ိဳး​ယူ⁠ႏိုင္​သည္​။ အ⁠ေစ့​မ်ား​မွ ပ်ိဳး​⁠ေထာင္​ရာတြင္​ အသီး​ခူူး​⁠ၿပီး​ ခ်က္​⁠ျခင္​း​စိုက္​မွ အပင္​⁠ေပါက္​⁠ႏႈန္​း​ ⁠ေကာင္​း​၍ (၁ ၁/၂)​ လခန္​႔​⁠ၾကာမွ စိုက္​⁠ေသာ္​ အ⁠ေညွာင္​့​ထြက္​မႈ ၆၀ % ထိခုိက္​၍ (၄)​ လခန္​႔​⁠ၾကာပါက ၉၆% ထိ စိုက္​⁠ႏိုင္​သည္​။
အ⁠ေစ့​မွ ပ်ိဳး​⁠ေထာင္​နည္​း​
စိုက္​ပ်ိဳး​မည္​့​ မ်ိဳး​⁠ေစ့​သည္​⁠ေကာင္​း​စြာ ရင္​့​၍ ထြား​⁠ႀကိဳင္​း​လတ္​ဆတ္​⁠ၿပီး​ ပိုး​မႊား​ကင္​း​ရန္​လိုသည္​။ အ⁠ေစ့​တြင္​ ကပ္​⁠ေန⁠ေသာ ခၽြဲက်ိသည္​့​ အရည္​မ်ား​ကို ⁠ျပာ⁠ျဖင္​့​ပြတ္​၍ ⁠ေနရိပ္​တြင္​ အ⁠ေ⁠ျခာက္​လွမ္​း​⁠ၿပီး​ ခ်က္​⁠ျခင္​း​ စိုက္​ရ၏ ။ အ⁠ေစ့​မွ အပင္​⁠ေပါက္​ရန္​ (၂)​လ မွ (၃)​ လ အထိ ⁠ၾကာတတ္​သည္​။ အ⁠ေစ့​မ်ား​ကို လက္​⁠ႏွင္​့​⁠ႀကဲ⁠ၿပီး​ ထြန္​⁠ျခစ္​⁠ႏွင္​့​ဆြဲ⁠ေပး​ရမည္​။ အ⁠ေပၚမွ ⁠ျမက္​⁠ေ⁠ျခာက္​၊ ⁠ေကာက္​ရိုး​⁠ေ⁠ျခာက္​မ်ား​အုပ္​⁠ေပး​ရမည္​။
အတက္​ဖဲ့​၍ စိုက္​ပ်ိဳး​နည္​း​
ပင္​တက္​မ်ား​အား​ ဖဲ့​၍စိုက္​ပ်ိဳး​လွ်င္​ ⁠ေ⁠ျမမွ ⁠ေဖာ္​⁠ၿပီး​⁠ၿပီး​⁠ျခင္​း​ စိုက္​ရ၏ ။ အတက္​စိုက္​ရာတြင္​ ⁠ေလဒဏ္​ ခံ⁠ႏိုင္​ရန္​ တုတ္​⁠ေခ်ာင္​း​⁠ႏွင္​့​ ခ်ည္​⁠ေပး​ရ၏ ။ အ⁠ျမစ္​ထြက္​က စိုက္​ထူထား​⁠ေသာ ထုတ္​ကိုဖယ္​ပစ္​⁠ႏိုင္​သည္​။
စိုက္​ပ်ိဳး​နည္​း​
က်င္​း​စနစ္​⁠ျဖစ္​ပါက အသင္​့​တူး​ထား​⁠ေသာ က်င္​း​မ်ား​ထဲသို႔​ ဧ⁠ၿပီလ၊ ⁠ေမလခန္​႔​တြင္​ ပ်ိဳး​ပင္​မ်ား​ခ်၍ စိုက္​ရသည္​။ က်င္​း​ထဲသို႔​ အ⁠ေပၚ⁠ေ⁠ျမတ⁠ျခား​၊ ⁠ေအာက္​⁠ေ⁠ျမတ⁠ျခား​ သစ္​⁠ေဆြး​⁠ေ⁠ျမ⁠ႏွင္​့​⁠ေရာ၍ ထည္​့​္​ရသည္​။ အိ⁠ႏၵိယ⁠ျပည္​⁠ေတာင္​ပိုင္​း​တြင္​ အ⁠ျမင္​့​⁠ေပ (၂၀၀၀)​ မွ (၅၀၀၀)​ အထိ ⁠ေတာင္​ကုန္​း​ ⁠ေတာင္​တန္​း​မ်ား​တြင္​ ⁠ေတာရွင္​း​ထား​⁠ေသာ⁠ေနရာမ်ား​၌ အရိပ္​ရ⁠ေအာင္​ ⁠ျပဳလုပ္​⁠ၿပီး​ ဖာလာပင္​မ်ား​ကို စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ၾကသည္​။
အပင္​⁠ျပဳစုနည္​း​
⁠ေလကာပင္​မ်ား​ စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ေပး​ရမည္​။ ⁠ေပါင္​း​ပင္​မ်ား​ကို ရွင္​း​⁠ေပး​⁠ၿပီး​ ⁠ေ⁠ျမမ⁠ၾကာခဏ ဆြ⁠ေပး​ရ၏ ။ ⁠ေ⁠ျမကို ဆြရာတြင္​ ⁠ေ⁠ျမအ⁠ေပၚယံတြင္​သာ ဆြရ၏ ။ ⁠ေရကို ဂရုစိုက္​ သြင္​း​⁠ေပး​ရန္​ အ⁠ေရး​⁠ႀကီး​၏ ။
ဆြတ္​ခူး​နည္​း​
ပ်ိဳး​ပင္​မ်ား​ စိုက္​ခင္​း​သို႔​ ⁠ေရႊ႔​႕​စိုက္​⁠ၿပီး​ အ⁠ၾကာပန္​း​စပြင္​့​၏ ။ သီဟိုဠ္​တြင္​ တ⁠ႏွစ္​ပတ္​လံုး​နီး​ပါး​ အပြင္​့​ပြင္​့​သည္​။ အဓိကအား​⁠ျဖင္​့​ ဇန္​န၀ါရီလမွ ⁠ေမလအထိ ပြင္​့​သည္​။ ⁠ၾသဂုတ္​လကုန္​တြင္​ စတင္​ခူး​⁠ၿပီး​ ဧ⁠ၿပီလမတိုင္​ခင္​အထိ ဆက္​လက္​ဆြတ္​ခူး​သြား​သည္​။ ⁠ေအာက္​တိုဘာလမွ ဒီဇင္​ဘာလအတြင္​ အသီး​အမ်ား​ဆံုး​ ဆြတ္​ခူး​ရရွိ၏ ။ အသီး​မ်ား​ဆြတ္​ခူး​ရာတြင္​ အထူး​ဂရု⁠ျပဳခူး​ရသည္​။ အသီး​မ်ား​မမွည္​့​မီ ကပ္​⁠ေက်း​⁠ျဖင္​့​ အညွာကို ⁠ျဖတ္​ယူ၇သည္​။ မွည္​့​သြား​ပါက အပ္​ကြဲသြား​သည္​။ အ၀ါ⁠ေရာင္​သို႔​ ⁠ေ⁠ျပာင္​း​ခါစတြင္​ ⁠ေစာ⁠ေစာ ဆြတ္​ခူး​လွ်င္​ သာလြန္​⁠ေကာင္​း​မြန္​⁠ေသာ အသီး​မ်ား​ရသည္​။
အ⁠ေ⁠ျခာက္​လွန္​း​⁠ျခင္​း​
ဆြတ္​ခူး​⁠ၿပီး​ အသီး​မ်ား​ကို သဲ၊ ဖံုစသည္​မ်ား​ သန္​႔​စင္​⁠ၿပီး​ ရိုး​ရိုး​⁠ေနလွန္​း​၍၄င္​း​၊ မီး​အပူ⁠ေပး​၍၄င္​း​၊ အ⁠ေ⁠ျခာက္​ခံ၏ ။ စတင္​အသီး​ခူး​ခ်ိန္​သည္​ ⁠ၾသဂုတ္​လ⁠ျဖစ္​၍ မိုး​တြင္​း​⁠ျဖစ္​⁠ေသာ⁠ေ⁠ၾကာင္​့​ ⁠ေနလွန္​း​ရန္​ အခက္​အခဲမ်ား​⁠ေသာ အား​⁠ျဖင္​့​ အ⁠ေ⁠ျခာက္​ခံ⁠ၾကသည္​။ မီး​⁠ျဖင္​့​ အ⁠ေ⁠ျခာက္​ခံရာတြင္​ အသီး​မ်ား​အား​မ⁠ၾကာခဏ အထက္​⁠ေအာက္​လွန္​⁠ေပး​ရသည္​။ (၁၂)​ နာရီခန္​႔​⁠ၾကာ⁠ေသာ္​ အသီး​မ်ာလံု⁠ေလာက္​စြာ ⁠ေ⁠ျခာက္​⁠ေသြ႕​သည္​။ ဤနည္​း​တြင္​ အသီး​မ်ား​အ⁠ေရာင္​လွပ⁠ျခင္​း​မရွိ။ အစိမ္​း​⁠ေရာင္​အနည္​း​ငယ္​က်န္​သည္​။
အသီး​မ်ား​ကို အ⁠ေရာင္​း​အ၀ယ္​⁠ျပဳလုပ္​ရာတြင္​ အ⁠ေရာင္​သည္​ အ⁠ေရး​⁠ႀကီး​၏ ။ အညိဳ⁠ေရာင္​အသီး​ကို အလိုရွိ⁠ေသာ္​ ခက္​ပါး​ပါး​⁠ျဖန္​႔​⁠ၿပီး​ မ⁠ၾကာခဏမလွန္​ပဲ ထား​⁠ျခင္​း​⁠ျဖင္​့​ မီး​ရွိန္​ပိုမိုရ⁠ၿပီး​ ညိဳလာသည္​။ ⁠ေန⁠ျဖင္​့​အ⁠ေ⁠ျခာက္​လွန္​း​ပါက (၃ -၄)​ ⁠ေနလွန္​း​ရသည္​။ ⁠ေန႔​တြင္​⁠ေနလွန္​း​၍ ညတြင္​ အ⁠ေအး​ခံ၏ ။ စိုလိုက္​ ⁠ေ⁠ျခာက္​လိုက္​⁠ျဖင္​့​ အသီး​⁠ေရာင္​တ⁠ျဖည္​း​⁠ျဖည္​း​ ကၽြတ္​သြား​မည္​။ အခ်ိဳ႕​⁠ေနလွန္​း​စဥ္​ အသီး​မ်ား​အ⁠ေပၚ ⁠ေရမ⁠ၾကာခဏ ဆြတ္​⁠ေပး​⁠ၿပီး​ ⁠ေ⁠ျခာက္​သြား​ပါက တစ္​ဖန္​ ⁠ျပန္​ဆြတ္​⁠ေပး​ရ၏ ။ လို⁠ေသာ အ⁠ေရာင္​ရလွ်င္​ ⁠ေနာက္​တစ္​⁠ေန႔​⁠ေန⁠ျပ⁠ၿပီး​ ⁠ေ⁠ျခာက္​သြား​ပါက တစ္​ဖန္​⁠ေရဆြတ္​⁠ေပး​ရသည္​။ လို⁠ေသာအ⁠ေရာင္​ရလွ်င္​ ⁠ေနာက္​တ⁠ေန႔​ ⁠ေန⁠ျပ⁠ၿပီး​ သိမ္​း​ထား​သည္​။
အညွာမ်ား​ ⁠ျဖတ္​⁠ျခင္​း​⁠ႏွင္​့​ အဆင္​့​ခြဲ⁠ျခင္​း​
အသီး​အညွာမ်ား​ကို လက္​⁠ျဖင္​့​ သို႔​မဟုတ္​ စက္​ကရိယာ⁠ျဖင္​့​ ⁠ေခၽြ⁠ျဖတ္​ပစ္​ရသည္​။ ထို႔​⁠ေနာက္​ အသီး​ကို အ⁠ေရာင္​⁠ေပၚမူတည္​၍ အ⁠ႀကီး​ အလတ္​ မ်ား​⁠ေပၚတင္​၍ ကန္​႔​ခိုး​၊ ကန္​႔​⁠ေငြ႕​မ်ား​ လႊတ္​⁠ေပး​⁠ၿပီး​⁠ေနာက္​ ထုပ္​ပိုး​⁠ၿပီး​ ⁠ႏိုင္​ငံ⁠ျခား​သို႔​ တင္​ပို႔​သည္​။
အသံုး​း​⁠ျပဳ⁠ျခင္​း​
မီး​ယပ္​ငုပ္​⁠ျခင္​း​၊ ထိန္​က်န္​⁠ျခင္​း​⁠ႏွင္​့​ မီး​ယပ္​⁠ေသြး​ဆံုး​⁠ေရာဂါမ်ား​အတြက္​ ⁠ေဖာ္​စပ္​⁠ေသာ ⁠ေသြး​⁠ေဆး​မ်ား​တြင္​ လည္​း​⁠ေကာင္​း​၊ ⁠ေက်ာက္​ငန္​း​၊ ⁠ေက်ာက္​ရူး​⁠ေရာဂါအတြက္​ ⁠ေဖာ္​စပ္​⁠ေသာ ⁠ေက်ာက္​⁠ေဆး​မ်ား​တြင္​ လည္​း​⁠ေကာင္​း​၊ အပူ အပြင္​့​⁠ေဆး​၊ အစာ⁠ေ⁠ၾက ⁠ေဆး​ ⁠ႏွင္​့​ ⁠ေလ⁠ေဆး​မ်ား​⁠ေဖာ္​စပ္​ရာတြင္​ လည္​း​⁠ေကာင္​း​၊ ဖာလာကို ထည္​့​သြင္​း​⁠ေဖာ္​စပ္​သံုး​သည္​။
⁠ေခ်ာင္​း​ဆုိး​⁠ျခင္​း​၊ ရင္​⁠ၾကပ္​⁠ျခင္​း​၊ လည္​⁠ေခ်ာင္​း​နာ⁠ျခင္​း​စ⁠ေသာ ⁠ေရာဂါမ်ား​ အတြက္​ ဖာလာ⁠ေစ့​ကို ⁠ႀကိတ္​⁠ၿပီး​ ပ်ား​ရည္​⁠ႏွင္​့​ ⁠ေရာ၍ လွ်က္​⁠ေပး​ရသည္​။
အစား​အ⁠ေသာက္​ အ⁠ေန⁠ႏွင္​့​ ဒန္​⁠ေပါက္​ထမင္​း​၊ ခ်က္​ရာ၌လည္​း​⁠ေကာင္​း​၊ ဟင္​း​⁠ေမႊး​ မဆလာတြင္​ လည္​း​⁠ေကာင္​း​ ထည္​့​သြင္​း​အသံုး​⁠ျပဳ⁠ၾကသည္​။
စိုက္​ပ်ိဳး​သုတ ပစၥယ









Comments