ႏွမ္းသီးႏွံစိုက္ပ်ိဳးနည္း ( နှမ်းသီးနှံစိုက်ပျိုးနည်း)


xxxxxxxxxxxxxxx  unicode   font    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx





 စိုက်​ပျိုး​ချိန်​

⁠မြန်​မာ⁠နိုင်​ငံတွင်​ ⁠နှမ်​း​ကို တစ်​⁠နှစ်​သုံး​⁠ကြိမ်​ စိုက်​ပျိုး​⁠ကြသည်​။ ⁠ေ⁠နွ⁠နှမ်​း​(⁠ရေသွင်​း​⁠နှမ်​း​)​အား​ ⁠ဖေ⁠ဖော်​ဝါရီ – မတ်​လ မှ ⁠မေ – ဇွန်​လအထိ စိုက်​ပျိုး​ ⁠ကြသည်​။ မိုး​⁠နှမ်​း​ကို ⁠မေ -ဇွန်​လမှ ⁠သြဂုတ်​ – စက်​တင်​ဘာလအထိ⁠နှင်​့​ ⁠ဆောင်​း​⁠နှမ်​း​ (မိုး​⁠ေ⁠နှာင်​း​)​အား​ ⁠သြဂုတ်​ – စက်​တင်​ဘာလမှ ⁠နိုဝင်​ဘာ – ဒီဇင်​ဘာလအထိစိုက်​ပျိုး​⁠ကြသည်​။

စိုက်​ပျိုး​⁠ပြုစု⁠စောင်​့​⁠ရှောက်​⁠ခြင်​း​

မျိုး​⁠စေ့​

ရိတ်​သိမ်​း​မှုလွယ်​ကူရန်​⁠နှင်​့​ အထွက်​⁠ကောင်​း​ရန်​ ⁠ထောက်​ခံထား​⁠သော မျိုး​များ​ကို သုံး​ရန်​လိုသည်​။ မျိုး​⁠ရော⁠နေပါ ကအပင်​အ⁠မြင်​့​⁠နှင်​့​ ရင်​့​မှည့​်​ ချိန်​ ကွာ⁠ခြား​မှု⁠ေ⁠ကြာင်​့​ ရိတ်​သိမ်​း​ရာတွင်​ အခက်​အခဲရှိသည်​။

မျိုး​⁠စေ့​⁠ဆောင်​⁠ရောဂါမှ ကာကွယ်​⁠ခြင်​း​

⁠နှမ်​း​ပျိုး​ပင်​များ​သည်​ အများ​အား​⁠ဖြင်​့​ ⁠အေး​⁠သောရာသီဥတုတွင်​ ⁠သေး​ငယ်​⁠ပြီး​ ⁠ကြီး​ထွား​မှု ⁠ေ⁠နှး​⁠ကွေး​သည်​။ ပျိုး​ပင်​ ငယ်​များ​သည်​ ⁠ပေါင်​း​ပင်​ များ​⁠နှင်​့​ ယှဉ်​⁠ပြိုင်​မှုဒဏ်​ကို ခံ⁠နိုင်​ရည်​မရှိ⁠သော⁠ေ⁠ကြာင်​့​ ⁠ပေါင်​း​⁠မြက်​ကင်​း​စင်​⁠သော စိုက်​ ခင်​း​တွင်​ စိုက်​ပျိုး​ရသည်​။ အပင်​ငယ်​စဉ်​တွင်​ မှို⁠ရောဂါ ကျ⁠ရောက်​မှုမှ ကာကွယ်​ရန်​အတွက်​ မျိုး​⁠စေ့​တစ်​ကီလို ဂရမ်​ လျှင်​ ကက်​ပတန်​ မှိုသတ်​⁠ဆေး​ (၃)​ဂရမ်​⁠နှုန်​း​⁠ဖြင်​့​ လူး​နယ်​⁠ပြီး​ စိုက်​ပျိုး​ပါက အကျိုး​ရှိ⁠ေ⁠ကြာင်​း​ ⁠တွေ့​ရသည်​။

ပင်​⁠ကြား​တန်​း​⁠ကြား​အကွာအ⁠ဝေး​⁠နှင်​့​ မျိုး​⁠စေ့​⁠နှုန်​း​

တန်​း​⁠ကြား​အ⁠နေ⁠ဖြင်​့​ တစ်​တန်​း​⁠နှင်​့​တစ်​တန်​း​⁠ကြား​ (၁၅ -၂၄)​လက်​မ ⁠ခြား​ထား​ပါက ⁠ပေါင်​း​⁠နှိမ်​⁠နှင်​း​ရန်​အတွက်​ လွယ်​ကူသည်​။ တစ်​ဟက်​ တာအတွက်​ မျိုး​⁠စေ့​ (၄.၄၈ – ၇.၈၅ )​ကီလိုဂရမ်​ လိုအပ်​သည်​။ အသင်​့​⁠တော်​ဆုံး​ အပင်​ဦး​⁠ရေ ပမာဏမှာ တစ်​ဟက်​တာလျှင်​ အပင်​ဦး​⁠ရေ (၁၉၈၀၀၀ – ၂၄၇၀၀၀)​ အထိ⁠ဖြစ်​သည်​။

⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာများ​

⁠နှမ်​း​သည်​ ⁠ေ⁠မြညံ့​တွင်​ စိုက်​ပျိုး​⁠ဖြစ်​ထွန်​း​⁠ခြင်​း​မရှိ⁠ပေ။ အစား​အစာ အ⁠န္တရယ်​ကင်​း​ စိတ်​ချရမှုအတွက်​ သဘာဝ⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာများ​အား​သုံး​သင်​့​ သည်​။ အထွက်​⁠နှုန်​း​⁠ကောင်​း​ရန်​အတွက်​ ⁠ေ⁠မြဆီလွှာ သင်​့​/ညံ့​ အ⁠ပေါ်မူတည်​၍ စိုက်​ပျိုး​ သည်​့​ ရာသီတစ်​⁠လျှောက်​ သင်​့​တင်​့​မျှတ⁠သော ဓါတ်​⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာများ​⁠ကျွေး​သင်​့​သည်​။ အကယ်​၍ အပင်​များ​ ⁠ကြီး​ ထွား​မှုအား​နည်​း​⁠ပြီး​ အစိမ်​း​⁠ဖျော့​⁠ရောင်​⁠ဖြစ်​⁠နေပါက ⁠နိုက်​ထရိုဂျင်​⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာ အား​လိုအပ်​သလို ထပ်​မံ၍ ထည်​့​⁠ပေး​ ရသည်​။ ⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာ အသင်​့​အတင်​့​ ⁠ကြွယ်​ဝ⁠သော⁠ေ⁠မြအတွက်​ (၁၁၂ း​ ၅၆ း​ ၂၈)​ (⁠နိုက်​ထရိုဂျင်​၊ ⁠ဖော့​စ်​ဖရပ်​စ်​၊ ပို တက်​)​ ကီလိုဂရမ်​ / ဟက်​တာ⁠နှုန်​း​ထား​အား​ စံအ⁠ဖြစ်​သတ်​မှတ်​ထား​သည်​။

သဲဆန်​⁠သော⁠ေ⁠မြတွင်​ ⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာများ​အား​ အတန်​း​လိုက်​ အ⁠ကြိမ်​⁠ကြိမ်​ခွဲ⁠ကျွေး​ပါက ပိုမိုထိ⁠ရောက်​မှုရှိသည်​။ ⁠ေ⁠မြ⁠ပြင်​ ချိန်​တွင်​ တစ်​⁠ကြိမ်​၊ အပင်​မှုန်​း​ချိန်​⁠နှင်​့​ ⁠ပေါင်​း​လိုက်​ချိန်​တွင်​ တစ်​⁠ကြိမ်​⁠နှင်​့​ အသီး​သီး​ချိန်​တွင်​ တစ်​⁠ကြိမ်​ စုစု⁠ပေါင်​း​ သုံ ⁠ကြိမ်​ခွဲ⁠ကျွေး​ရန်​လိုအပ်​သည်​။ ⁠ေ⁠မြဆီ ⁠သြဇာနည်​း​⁠သော⁠ေ⁠မြတွင်​ ⁠ဖော့​စဖိတ်​⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာသည်​ မရှိမ⁠ဖြစ်​လိုအပ်​⁠ပြီး​ စိုက်​ ပျိုး​ရာသီအ⁠စောပိုင်​း​တွင်​ ⁠ကျွေး​ရန်​လိုအပ်​သည်​။ မိုး​အကုန်​ တွင်​ ⁠နှမ်​း​သီး​⁠နှံတစ်​မျိုး​တည်​း​ကိုသာ စိုက်​ပျိုး​ပါက ပျများ​⁠နှင်​့​ စုပ်​စား​ပိုး​ဒဏ်​ခံ⁠နိုင်​ရန်​အတွက်​ ပိုတက်​⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာ⁠ပေး​ရန်​လိုသည်​။

⁠ဒေသခံ⁠တောင်​သူများ​သည်​ အနည်​း​လိုအာဟာရစုံပါဝင်​⁠သော ရွက်​ဖျန်​း​⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာကိုသုံး​⁠ကြ⁠ပြီး​ ထိုသို့​အသုံး​⁠ပြု⁠သောအပင်​များ​သည်​ ရွက်​ ဖျန်​း​⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာမ⁠ကျွေး​⁠သော အပင်​များ​ထက်​ပို၍ ကျန်​း​မာသန်​စွမ်​း​ ⁠ေ⁠ကြာင်​း​⁠တွေ့​ရသည်​။

စိုက်​ပျိုး​⁠ပြီး​ (၆၅)​ ရက်​⁠နောက်​ပိုင်​း​တွင်​ ⁠နိုက်​ထရိုဂျင်​ဓာတ်​⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာ ⁠ကျွေး​ပါက ⁠ပေါင်​း​⁠မြက်​များ​⁠ကြီး​ထွား​မှုကို အား​⁠ပေး​⁠သော⁠ေ⁠ကြာင်​့​ မ⁠ကျွေး​ သင်​့​⁠ချေ။

⁠ရေသွင်​း​⁠ခြင်​း​

⁠ေ⁠နွ⁠နှမ်​း​တွင်​ ဆည်​⁠ရေသွင်​း​⁠ပေး​ပါက အထွက်​⁠နှုန်​း​သိသာစွာ တိုး​တက်​လာ⁠နိုင်​⁠ေ⁠ကြာင်​း​⁠တွေ့​ရသည်​။ ⁠နှမ်​း​သည်​ အပင်​⁠ကြီး​ထွား​ချိန်​တွင်​ (၂)​ ⁠ကြိမ်​မှ (၃)​ ⁠ကြိမ်​အထိသာ ⁠ရေ⁠ပေး​သွင်​း​ရန်​လိုသည်​။ ဆား​ပါ⁠သော⁠ရေကို သွင်​း​ မိပါက ⁠နှမ်​း​ပင်​များ​⁠သေ⁠နိုင်​သည်​။

ရိတ်​သိမ်​း​⁠ခြင်​း​

သီး​⁠တောင်​့​များ​⁠ေ⁠ကြွကျမှုမှ ကာကွယ်​ရန်​ ⁠နှမ်​း​ပင်​များ​အား​ မ⁠ေ⁠ခြာက်​မီ ရိတ်​သိမ်​း​ရသည်​။ ရိတ်​သိမ်​း​ရန်​ သင်​့​⁠တော်​⁠သော အချိန်​မှာ ⁠နှမ်​း​ပင်​များ​ ⁠ကောင်​း​စွာရင်​့​မှည်​့​⁠ပြီး​ ပန်​း​ပွင်​့​မှုရပ်​သွား​ချိန်​၊ အရွက်​များ​ အဝါ⁠ရောင်​⁠ေ⁠ပြာင်​း​ ⁠ပြီး​ စတင်​၍ ⁠ေ⁠ကြွလာချိန်​⁠နှင်​့​ သီး​⁠တောင်​့​များ​အစိမ်​း​⁠ရောင်​ရှိ⁠ပြီး​ အစိုဓာတ်​ပမာဏအသင်​့​အတင်​့​ရှိ⁠နေ⁠သော အချိန်​⁠ဖြစ်​သည်​။ အပင်​များ​အား​ရိတ်​သိမ်​း​ ⁠ပြီး​⁠နောက်​ တလင်​း​⁠ပြင်​တွင်​ (၅)​ ရက်​မှ (၇)​ ရက်​ အထိ အပင်​များ​⁠ေ⁠ခြာက်​⁠သွေ့​ရန်​ အစည်​း​လိုက်​⁠ထောင်​၍ ⁠နေလှန်​း​ထား​ရမည်​။ ⁠စောင်​ပိုင်​း​၊ အဝတ်​ပိုင်​း​⁠ပေါ်တွင်​ ⁠နှမ်​း​ရိုး​များ​ လှုပ်​ခါ⁠ခြင်​း​ (သို့​မဟုတ်​)​ ခပ်​သာသာ ရိုက်​⁠ခြင်​း​⁠ဖြင်​့​ အ⁠စေ့​⁠ေ⁠ခြွ⁠ခြင်​း​ကို လွယ်​ကူစွာ ⁠ပြုလုပ်​⁠နိုင်​သည်​။ ထို့​⁠နောက်​ သန်​့​စင်​⁠ပြီး​ ⁠နှမ်​း​⁠စေ့​များ​အား​ အလုံပိတ်​ ထား​⁠သော ပုံး​များ​ထဲတွင်​ ထည်​့​၍ သို⁠လှောင်​ရမည်​။

စိုက်​ပျိုး​သုတxxxxxxxxxxxxxxxxx  zawgyi font xxxxxxxxxxxxxxx

စိုက္​ပ်ိဳး​ခ်ိန္​
⁠ျမန္​မာ⁠ႏိုင္​ငံတြင္​ ⁠ႏွမ္​း​ကို တစ္​⁠ႏွစ္​သံုး​⁠ႀကိမ္​ စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ၾကသည္​။ ⁠ေ⁠ႏြ⁠ႏွမ္​း​(⁠ေရသြင္​း​⁠ႏွမ္​း​)​အား​ ⁠ေဖ⁠ေဖာ္​ဝါရီ – မတ္​လ မွ ⁠ေမ – ဇြန္​လအထိ စိုက္​ပ်ိဳး​ ⁠ၾကသည္​။ မိုး​⁠ႏွမ္​း​ကို ⁠ေမ -ဇြန္​လမွ ⁠ၾသဂုတ္​ – စက္​တင္​ဘာလအထိ⁠ႏွင္​့​ ⁠ေဆာင္​း​⁠ႏွမ္​း​ (မိုး​⁠ေ⁠ႏွာင္​း​)​အား​ ⁠ၾသဂုတ္​ – စက္​တင္​ဘာလမွ ⁠ႏိုဝင္​ဘာ – ဒီဇင္​ဘာလအထိစိုက္​ပ်ိဳး​⁠ၾကသည္​။
စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ျပဳစု⁠ေစာင္​့​⁠ေရွာက္​⁠ျခင္​း​
မ်ိဳး​⁠ေစ့​
ရိတ္​သိမ္​း​မႈလြယ္​ကူရန္​⁠ႏွင္​့​ အထြက္​⁠ေကာင္​း​ရန္​ ⁠ေထာက္​ခံထား​⁠ေသာ မ်ိဳး​မ်ား​ကို သံုး​ရန္​လိုသည္​။ မ်ိဳး​⁠ေရာ⁠ေနပါ ကအပင္​အ⁠ျမင္​့​⁠ႏွင္​့​ ရင္​့​မွည့​္​ ခ်ိန္​ ကြာ⁠ျခား​မႈ⁠ေ⁠ၾကာင္​့​ ရိတ္​သိမ္​း​ရာတြင္​ အခက္​အခဲရွိသည္​။
မ်ိဳး​⁠ေစ့​⁠ေဆာင္​⁠ေရာဂါမွ ကာကြယ္​⁠ျခင္​း​
⁠ႏွမ္​း​ပ်ိဳး​ပင္​မ်ား​သည္​ အမ်ား​အား​⁠ျဖင္​့​ ⁠ေအး​⁠ေသာရာသီဥတုတြင္​ ⁠ေသး​ငယ္​⁠ၿပီး​ ⁠ႀကီး​ထြား​မႈ ⁠ေ⁠ႏွး​⁠ေကြး​သည္​။ ပ်ိဳး​ပင္​ ငယ္​မ်ား​သည္​ ⁠ေပါင္​း​ပင္​ မ်ား​⁠ႏွင္​့​ ယွဥ္​⁠ၿပိဳင္​မႈဒဏ္​ကို ခံ⁠ႏိုင္​ရည္​မရွိ⁠ေသာ⁠ေ⁠ၾကာင္​့​ ⁠ေပါင္​း​⁠ျမက္​ကင္​း​စင္​⁠ေသာ စိုက္​ ခင္​း​တြင္​ စိုက္​ပ်ိဳး​ရသည္​။ အပင္​ငယ္​စဥ္​တြင္​ မႈိ⁠ေရာဂါ က်⁠ေရာက္​မႈမွ ကာကြယ္​ရန္​အတြက္​ မ်ိဳး​⁠ေစ့​တစ္​ကီလို ဂရမ္​ လွ်င္​ ကက္​ပတန္​ မိႈသတ္​⁠ေဆး​ (၃)​ဂရမ္​⁠ႏႈန္​း​⁠ျဖင္​့​ လူး​နယ္​⁠ၿပီး​ စိုက္​ပ်ိဳး​ပါက အက်ိဳး​ရွိ⁠ေ⁠ၾကာင္​း​ ⁠ေတြ႔​ရသည္​။
ပင္​⁠ၾကား​တန္​း​⁠ၾကား​အကြာအ⁠ေဝး​⁠ႏွင္​့​ မ်ိဳး​⁠ေစ့​⁠ႏႈန္​း​
တန္​း​⁠ၾကား​အ⁠ေန⁠ျဖင္​့​ တစ္​တန္​း​⁠ႏွင္​့​တစ္​တန္​း​⁠ၾကား​ (၁၅ -၂၄)​လက္​မ ⁠ျခား​ထား​ပါက ⁠ေပါင္​း​⁠ႏွိမ္​⁠ႏွင္​း​ရန္​အတြက္​ လြယ္​ကူသည္​။ တစ္​ဟက္​ တာအတြက္​ မ်ိဳး​⁠ေစ့​ (၄.၄၈ – ၇.၈၅ )​ကီလိုဂရမ္​ လိုအပ္​သည္​။ အသင္​့​⁠ေတာ္​ဆံုး​ အပင္​ဦး​⁠ေရ ပမာဏမွာ တစ္​ဟက္​တာလွ်င္​ အပင္​ဦး​⁠ေရ (၁၉၈၀၀၀ – ၂၄၇၀၀၀)​ အထိ⁠ျဖစ္​သည္​။
⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာမ်ား​
⁠ႏွမ္​း​သည္​ ⁠ေ⁠ျမညံ့​တြင္​ စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ျဖစ္​ထြန္​း​⁠ျခင္​း​မရွိ⁠ေပ။ အစား​အစာ အ⁠ႏၱရယ္​ကင္​း​ စိတ္​ခ်ရမႈအတြက္​ သဘာဝ⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာမ်ား​အား​သံုး​သင္​့​ သည္​။ အထြက္​⁠ႏႈန္​း​⁠ေကာင္​း​ရန္​အတြက္​ ⁠ေ⁠ျမဆီလႊာ သင္​့​/ညံ့​ အ⁠ေပၚမူတည္​၍ စိုက္​ပ်ိဳး​ သည္​့​ ရာသီတစ္​⁠ေလွ်ာက္​ သင္​့​တင္​့​မွ်တ⁠ေသာ ဓါတ္​⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာမ်ား​⁠ေကၽြး​သင္​့​သည္​။ အကယ္​၍ အပင္​မ်ား​ ⁠ႀကီး​ ထြား​မႈအား​နည္​း​⁠ၿပီး​ အစိမ္​း​⁠ေဖ်ာ့​⁠ေရာင္​⁠ျဖစ္​⁠ေနပါက ⁠ႏိုက္​ထရိုဂ်င္​⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာ အား​လိုအပ္​သလို ထပ္​မံ၍ ထည္​့​⁠ေပး​ ရသည္​။ ⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာ အသင္​့​အတင္​့​ ⁠ႀကြယ္​ဝ⁠ေသာ⁠ေ⁠ျမအတြက္​ (၁၁၂ း​ ၅၆ း​ ၂၈)​ (⁠ႏိုက္​ထရိုဂ်င္​၊ ⁠ေဖာ့​စ္​ဖရပ္​စ္​၊ ပို တက္​)​ ကီလိုဂရမ္​ / ဟက္​တာ⁠ႏႈန္​း​ထား​အား​ စံအ⁠ျဖစ္​သတ္​မွတ္​ထား​သည္​။
သဲဆန္​⁠ေသာ⁠ေ⁠ျမတြင္​ ⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာမ်ား​အား​ အတန္​း​လုိက္​ အ⁠ႀကိမ္​⁠ႀကိမ္​ခြဲ⁠ေကၽြး​ပါက ပိုမိုထိ⁠ေရာက္​မႈရွိသည္​။ ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပင္​ ခ်ိန္​တြင္​ တစ္​⁠ႀကိမ္​၊ အပင္​မႈန္​း​ခ်ိန္​⁠ႏွင္​့​ ⁠ေပါင္​း​လိုက္​ခ်ိန္​တြင္​ တစ္​⁠ႀကိမ္​⁠ႏွင္​့​ အသီး​သီး​ခ်ိန္​တြင္​ တစ္​⁠ႀကိမ္​ စုစု⁠ေပါင္​း​ သံု ⁠ႀကိမ္​ခြဲ⁠ေကၽြး​ရန္​လိုအပ္​သည္​။ ⁠ေ⁠ျမဆီ ⁠ၾသဇာနည္​း​⁠ေသာ⁠ေ⁠ျမတြင္​ ⁠ေဖာ့​စဖိတ္​⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာသည္​ မရွိမ⁠ျဖစ္​လိုအပ္​⁠ၿပီး​ စိုက္​ ပ်ိဳး​ရာသီအ⁠ေစာပိုင္​း​တြင္​ ⁠ေကၽြး​ရန္​လိုအပ္​သည္​။ မိုး​အကုန္​ တြင္​ ⁠ႏွမ္​း​သီး​⁠ႏွံတစ္​မ်ိဳး​တည္​း​ကိုသာ စိုက္​ပ်ိဳး​ပါက ပ်မ်ား​⁠ႏွင္​့​ စုပ္​စား​ပိုး​ဒဏ္​ခံ⁠ႏိုင္​ရန္​အတြက္​ ပိုတက္​⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာ⁠ေပး​ရန္​လိုသည္​။
⁠ေဒသခံ⁠ေတာင္​သူမ်ား​သည္​ အနည္​း​လိုအာဟာရစံုပါဝင္​⁠ေသာ ရြက္​ဖ်န္​း​⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာကိုသံုး​⁠ၾက⁠ၿပီး​ ထိုသို႔​အသံုး​⁠ျပဳ⁠ေသာအပင္​မ်ား​သည္​ ရြက္​ ဖ်န္​း​⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာမ⁠ေကၽြး​⁠ေသာ အပင္​မ်ား​ထက္​ပို၍ က်န္​း​မာသန္​စြမ္​း​ ⁠ေ⁠ၾကာင္​း​⁠ေတြ႔​ရသည္​။
စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ၿပီး​ (၆၅)​ ရက္​⁠ေနာက္​ပိုင္​း​တြင္​ ⁠ႏိုက္​ထရိုဂ်င္​ဓာတ္​⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာ ⁠ေကၽြး​ပါက ⁠ေပါင္​း​⁠ျမက္​မ်ား​⁠ႀကီး​ထြား​မႈကို အား​⁠ေပး​⁠ေသာ⁠ေ⁠ၾကာင္​့​ မ⁠ေကၽြး​ သင္​့​⁠ေခ်။
⁠ေရသြင္​း​⁠ျခင္​း​
⁠ေ⁠ႏြ⁠ႏွမ္​း​တြင္​ ဆည္​⁠ေရသြင္​း​⁠ေပး​ပါက အထြက္​⁠ႏႈန္​း​သိသာစြာ တိုး​တက္​လာ⁠ႏိုင္​⁠ေ⁠ၾကာင္​း​⁠ေတြ႔​ရသည္​။ ⁠ႏွမ္​း​သည္​ အပင္​⁠ႀကီး​ထြား​ခ်ိန္​တြင္​ (၂)​ ⁠ႀကိမ္​မွ (၃)​ ⁠ႀကိမ္​အထိသာ ⁠ေရ⁠ေပး​သြင္​း​ရန္​လိုသည္​။ ဆား​ပါ⁠ေသာ⁠ေရကို သြင္​း​ မိပါက ⁠ႏွမ္​း​ပင္​မ်ား​⁠ေသ⁠ႏိုင္​သည္​။
ရိတ္​သိမ္​း​⁠ျခင္​း​
သီး​⁠ေတာင္​့​မ်ား​⁠ေ⁠ၾကြက်မႈမွ ကာကြယ္​ရန္​ ⁠ႏွမ္​း​ပင္​မ်ား​အား​ မ⁠ေ⁠ျခာက္​မီ ရိတ္​သိမ္​း​ရသည္​။ ရိတ္​သိမ္​း​ရန္​ သင္​့​⁠ေတာ္​⁠ေသာ အခ်ိန္​မွာ ⁠ႏွမ္​း​ပင္​မ်ား​ ⁠ေကာင္​း​စြာရင္​့​မွည္​့​⁠ၿပီး​ ပန္​း​ပြင္​့​မႈရပ္​သြား​ခ်ိန္​၊ အရြက္​မ်ား​ အဝါ⁠ေရာင္​⁠ေ⁠ျပာင္​း​ ⁠ၿပီး​ စတင္​၍ ⁠ေ⁠ၾကြလာခ်ိန္​⁠ႏွင္​့​ သီး​⁠ေတာင္​့​မ်ား​အစိမ္​း​⁠ေရာင္​ရွိ⁠ၿပီး​ အစိုဓာတ္​ပမာဏအသင္​့​အတင္​့​ရွိ⁠ေန⁠ေသာ အခ်ိန္​⁠ျဖစ္​သည္​။ အပင္​မ်ား​အား​ရိတ္​သိမ္​း​ ⁠ၿပီး​⁠ေနာက္​ တလင္​း​⁠ျပင္​တြင္​ (၅)​ ရက္​မွ (၇)​ ရက္​ အထိ အပင္​မ်ား​⁠ေ⁠ျခာက္​⁠ေသြ႔​ရန္​ အစည္​း​လိုက္​⁠ေထာင္​၍ ⁠ေနလွန္​း​ထား​ရမည္​။ ⁠ေစာင္​ပိုင္​း​၊ အဝတ္​ပိုင္​း​⁠ေပၚတြင္​ ⁠ႏွမ္​း​ရိုး​မ်ား​ လႈပ္​ခါ⁠ျခင္​း​ (သို႔​မဟုတ္​)​ ခပ္​သာသာ ရိုက္​⁠ျခင္​း​⁠ျဖင္​့​ အ⁠ေစ့​⁠ေ⁠ျခြ⁠ျခင္​း​ကို လြယ္​ကူစြာ ⁠ျပဳလုပ္​⁠ႏိုင္​သည္​။ ထို႔​⁠ေနာက္​ သန္​႔​စင္​⁠ၿပီး​ ⁠ႏွမ္​း​⁠ေစ့​မ်ား​အား​ အလံုပိတ္​ ထား​⁠ေသာ ပံုး​မ်ား​ထဲတြင္​ ထည္​့​၍ သို⁠ေလွာင္​ရမည္​။
စိုက္​ပ်ိဳး​သုတ

Image result for နွမ္
 76E63FB0-6F8D-48E0-8B07-F526548FB8DE.jpeg

Comments